Figyelem: ránk törte az ajtót a járvány

Idén február 5. és 11. között az országban 59 200 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 293 200 fő akut légúti fertőzés tüneteivel – tette közzé csütörtök reggel a Nemzeti Népegészségügyi Központ a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becsléseit, vagyis nyakunkon a járvány.

2024. február 15., 16:18

Szerző:

Mindez 100 ezer lakosra vetítve olyan magas számokat ad, amilyeneket utoljára az öt évvel ezelőtti influenzaszezonban láthattunk – írja a központ adatai alapján a portfolio.hu. Mint írják: már csaknem elértük a tavaly karácsony előtti csúcsot az akut légúti fertőzéssel orvoshoz fordulók számában 100 ezer lakosra vetítve. Utoljára öt évvel ezelőtt volt ilyen intenzív járvány Magyarországon. A 2020-2023 közötti időszakot nyilván a Covid dominálta, illetve a maszkhasználat és egyéb védekezési módszerek tompa influenza szezonokat okoztak.

Hozzátették: a tavalyi szezon tetőzését jó eséllyel meghaladjuk a mostani szezonban, és akár a 2018-2019-es szezon tetőpontján is túlfuthatunk.

Az NNK részletes adatait összefoglaló szöveg azt írja: az idei 6. héten 18 közigazgatási területen nőtt, két területen csökkent (Békés és Zala vármegye) az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala vármegyékben volt a legmagasabb, Heves (186), Békés (219) és Fejér (411) vármegyében a legalacsonyabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket az ország valamennyi területén diagnosztizáltak.

 

Az influenza tünetei

Ezt a megbetegedést az influenza vírusának 3 nagy típusa (A, B, C) okozza, melyeken belül a vírusnak számos mutációja előfordul. Járványos betegség, ami mivel folyamatosan átalakul, ellene évről-évre új védőoltást is kell kapni, ha megpróbálnánk elkerülni. A betegség hirtelen jelentkezik, magas lázzal, fejfájással, izomfájdalommal, végtagfájdalommal. Tüsszögés rendszerint nincsen, viszont a torokfájás rendkívül erős lehet, a láz pedig 40 fok felé is felkúszhat, miközben szervezetünk küzd a vírussal. Az a legkellemetlenebb, hogy a tünetek fájdalmasak, levertséget, hidegrázást okoznak, és állandóan jelen vannak. Az influenzát nem szabad félvállról venni, hiszen sokáig, akár 1-2 hétig is eltarthat meggyógyulni belőle és olyan szövődményeket is okozhat, mint a tüdőgyulladás, a krónikus hörghurut, az agyhártya- és agyvelőgyulladás és más, akár halálos kimenetellel is járó betegségek.

Így enyhítsük otthon az influenza tüneteit

Az influenza kiszáradást okozhat, különösen ha lázzal, hányással, hasmenéssel jár, ezért elengedhetetlenül fontos a folyadékpótlás. Igyon csapvizet, de a különféle gyümölcslevek is jók, ugyanígy az ásványvíz, valamint a különféle sportitalok, gyógyteák. Az izotóniás sportitalok segítenek az ásványi anyag egyensúlyt is visszaállítani. A mézzel ízesített gyógyteák, csillapíthatják a torokfájás okozta kellemetlen érzést. Abban az esetben, ha hányinger kerülgeti, érdemesebb apró hörpintésekkel inni a folyadékot, mert a nagy kortyoknak hányás lehet a vége. A koffeintartalmú italokról a betegség ideje alatt érdemes lemondani a vízhajtó hatásuk miatt. A megfelelő folyadékfogyasztás segít nedvesen tartani az orr, a száj és a torok nyálkahártyáját. Továbbá segít a szervezetnek megszabadulni a felgyülemlett váladéktól.

Ha influenzás, ne fogyasszon alkoholt, mert az amellett, hogy vízhajtó hatású, még bódít is, nfluenza miatt pedig már eleve gyengeség, levertség és álmosság léphet fel.

Hasznos az is, ha lehetőleg kerüli a dohányzást és a dohányzók közelségét, mert az tovább irritálhatja az orrot, a torkot és a tüdőt.

Fontos az ágynyugalom, aludjon többet, mint szokott! Arra is érdemes odafigyelni, hogy akkor se kezdje rutinosan elvégezni a napi teendőit, ha néhány nappal később jobban van, hiszen a szervezete kimerült, meg kell adni a megfelelő időt a regenerálódásra.

Nem szerencsés koplalni, diétázni a betegség alatt. Ha nehezen mennek le a falatok, egyen sok levest. Egy tanulmány szerint, a leves segít enyhíteni a felső légúti megbetegedések okozta tüneteket, egyben pótolja az elvesztett folyadékot és ásványi anyagokat.

További részleteket itt olvashat.

(Kiemelt kép: Philip Dulian / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Tegnap 16:38

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 11:27

Örülhetnek a nyugdíjasok: májusban előbb jön a nyugdíj, ráadásul nekik is lehetőségük nyílik a családi házuk korszerűsítésére.