Remek hírt kaptak a nyugdíjasok

Örülhetnek a nyugdíjasok: májusban előbb jön a nyugdíj, ráadásul nekik is lehetőségük nyílik a családi házuk korszerűsítésére.

2024. május 5., 11:27

Szerző:

Több jó hír is érkezett a héten a nyugdíjasok számára, az egyik ilyen, hogy korábban megkapják a járadékot májusban, a másik, hogy lehetőségük nyílik az időseknek is a családi házuk korszerűsítésére – írja az Economx.

A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint, melynek egy része vissza nem térítendő támogatás, egy része pedig kamatmentes kölcsön. A KSH szerint több mint négyszeresére emelkedett a dolgozó nyugdíjasok száma, a szakértő úgy látja, ez a gazdaságnak, és a nyugdíjasok jövedelmi helyzetének is jót tesz. Bár a hazai nyugdíjak távolodnak az uniós átlagtól, nemzetközi trend, hogy az idősek visszatérnek a munka világába – emiatt is egyeztetnek már világszerte a nyugdíjkorhatár-emeléséről.

A május hónapban esedékes nyugdíjak néhány nappal korábban érkeznek a megszokottnál, a pénzt 2024. május 10-én, pénteken utalja a Magyar Államkincstár. Aki bankszámlára kérte a nyugdíjutalást, már május 10-én hozzájuthat nyugdíjához. Ha az ellátást postai úton érkezik, az úgynevezett nyugdíjkifizetési naptárban rögzített kifizetési napon viszi ki a postás a nyugdíjat – derül ki a kincstár Facebook-oldalára feltöltött nyugdíjutalási naptárból.

Fő szabály szerint minden hónap 12. napján utalnak a nyugdíjasoknak, de ha ez a dátum hétvégére esik, korábban érkezik az összeg, idén ez a májuson kívül még októberben és december történik hasonlóan.

Szintén jó hír, hogy lehetőségük nyílik az időseknek is a családi házuk korszerűsítésére, így az elvárt, legalább 30 százalékos energetikai megtakarításnak köszönhetően a rezsijük érdemben csökkenhet.

A 2024. június 3-án induló otthonfelújítási programból a családi házak energetikai korszerűsítése finanszírozható meg. A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint, melynek egy része vissza nem térítendő támogatás, egy része pedig kamatmentes kölcsön.

Ugyanakkor az otthonfelújítási támogatáshoz kapcsolódó hitel igényléséhez számos feltételnek meg kell felelni, amelyekre a Bankmonitor szakértői szerint érdemes előre felkészülniük az időseknek is.

Egyik fontos feltétel például az, hogy az igénylő nem töltheti be a hitel lejáratakor a 75. életévét, ami 10 éves futamidőnél azt jelenti, hogy legfeljebb 64 évesen igényelhető a konstrukció. Megoldást jelenthet ilyenkor a rövidebb futamidő, ám ebben az esetben a havi törlesztők lesznek magasabbak, ezt pedig nem biztos, hogy ki tudják gazdálkodni a nyugdíjból élők. 3 millió forint kamatmentes hitelnek például - írja a lap.

(Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)