Veszélyes álhír terjed a parlagfűről

Magyar kutatók vizsgálták meg a parlagfű tartós alkalmazásának veszélyeit.

2024. május 5., 10:17

Szerző:

Az ürömlevelű parlagfű, vagy más néven a parlagfű fogyasztása károsíthatja az egészséget, mert olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek sejtmérgező hatását korábban már kimutatták – írja az Egészségkalauz.

A parlagfű nem gyógynövény

A Szegedi Tudományegyetem kutatói vizsgálták meg a parlagfű tartós alkalmazásának veszélyeit. A világ első száz invazív, kártékony és veszélyes növénye közé sorolta a parlagfüvet az Európai Élelmiszerbiztonság Hivatal (EFSA). Ennek ellenére a parlagfüvet egyre többen nem veszélyes gyomnak, hanem értékes gyógynövénynek tekintik, a teáját is, a hajtását szárazon vagy nyersen különféle betegségek kezelésére és megelőzésére alkalmazzák.

Akik a parlagfüvet "ősi gyógynövényként" tartják számon, azok tévesen feltételezik, hogy annak latin neve, az "Ambrosia artemisiifolia" is csodálatos hatásaira utal. Az ambrózia ugyanis a görög mitológiában az isteneknek halhatatlanságot adó étke. Ám a parlagfűnek semmilyen köze sincs az ógörög istenekhez: nevét Carl von Linné botanikustól az 1700-as években kapta az Amerikából mintegy 100 éve Európába behurcolt, virágporával jelentős allergénnek minősülő gyomnövény.

A parlagfű agy- és vesekárosító lehet

A parlagfű nem tartozik a korábbi évszázadokban szélesebb körben alkalmazott gyógynövények közé, gyógyászati alkalmazása elsősorban az utóbbi évek, évtizedek divatja. Az ebben rejlő üzleti potenciált felismerve több gyártó parlagfűtartalmú termékekkel is megjelent a piacon. Ám a parlagfű hosszú távú fogyasztásának hatását, kockázatait eddig senki sem vizsgálta. Ezt felismerve a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar és az SZTE Általános Orvostudományi Kar kutatói olyan vizsgálatba kezdtek, amelynek során elsőként tanulmányozták a növény tartós alkalmazásának veszélyeit egy állatkísérletben – írja a lap.

Az eredményeiket bemutató cikk 2017 májusában jelent meg a PLoS One tudományos folyóiratban. A szakcikk szerzői, az SZTE kutatói – Kiss Tivadar, Szabó Andrea, Oszlánczi Gábor, Lukács Anita, Tímár Zoltán, Tiszlavicz László, Csupor Dezső – tapasztalataikat közérthető formában a kodpiszkalo.blog.hu oldalon is közzétették.

A ürömlevelű parlagfű hosszú távú humán fogyasztásának biztonságosságát megkérdőjelezi az állatkísérletek eredményeként észlelt agy- és vesekárosító hatás. A szegedi kutatók nem állítják, hogy a parlagfűnek a patkánykísérletekben észlelt toxikus hatása embernél is kialakul, de a vegyületek toxikus hatásai általában minőségileg hasonlóak kísérletes állatokban és emberben. A szegedi kutatók eredményeit figyelembe véve kijelenthető: a parlagfű fogyasztása nem tekinthető biztonságosnak egészen addig, míg további, széleskörű toxikológiai vizsgálatok nem támasztják alá ezt.

Kertes háza van? Sokkoló bírságot kaphat, ha nem figyel

Azok az ingatlantulajdonosok, akik hagyják elszaporodni a parlagfüvet a kertjükben, milliós bírságot kaphatnak.

Nébih tavaly 1845 esetben szabott ki bírságot a gondozatlan földterületek miatt, az összes kiszabott büntetés mértéke pedig elérte a 94 752 000 forintot. Ebből 57 eset belterületre, vagyis leginkább kertekre, építési telkekre vonatkozott, derül ki a Pénzcentrum beszámolójából.

Mint kiderült, tavaly a legmagasabb belterületi büntetés 750 ezer forint volt, összesen több mint 4 millió forintot fizettek be a parlagfüves belterületi ingatlanok tulajdonosai. A szakértők szerint a tavalyi időjárás kedvezett a gyomnövénynek, idén viszont egy esetleges tavaszi lehűlés, vagy a kevés csapadék még gátat vethet neki.

Emelkedik a bírságolási tendencia

A Pénzcentrum megkeresésére a Nébih elárulta, külterületeket érintően tavaly 1845 bírsághatározat született, összesen 2685 hektárnyi területet érintően. Ezek esetében a kiszabott összes büntetés 94 752 000 forint volt 2023-ban. Az elmúlt parlagfűszezonban a legnagyobb, kormányhivatalok által parlagfű miatt kirótt büntetés 3 750 000 forint volt.

A bírságolási tendencia emelkedik: 2022-ben még összesen 57 esetben szabott ki növényvédelmi bírságot a Nébih belterületeken a parlagfű miatt, összesen 2 627 000 forintot fizettek az ingatlantulajdonosok. 2021-ben még csak 27 esetben büntettek belterületen az elszaporodó parlagfű okén, összességében akkor 1 590 000 forintnyi büntetést osztottak ki az ingatlanok tulajdonosai között.

A bírság mértéke változó: 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig is terjedhet. De mit tegyünk, ha parlagfűvel szennyezett területet találunk? Először is regisztrálnunk kell a Nébih parlagfű-bejelentő rendszerében, ezt követően elég bejelentkezni, és akár a szennyezett terület mellől is intézhetjük a bejelentést.

Kedvez a parlagfűnek az enyhe időjárás

parlagfű leginkább a frissen bolygatott területeket kedveli, de a csapadékos időjárás is kedvez a gyomnövénynek, a tavaszi mezőgazdasági munkák során pedig hatalmas területeket áraszthat el, ha nem figyelnek a gazdák. A szakemberek szerint 2024-ben a korán érkező, enyhe időjárás kedvezhet a talajban megbújó csíráknak, ezért érdemes figyelni a korai irtásra.

Mint a hatóságtól a lap megtudta, hazánkban a parlagfű elterjedése és megjelenése nem egy állandó értéket mutat, hanem a terület hasznosításától, továbbá az adott év időjárásától függően térben és időben dinamikusan változó. Hozzátették, az olyan területeken, ahol már több éve zárt növénytakaró van, nem okoz gondot a parlagfű, mivel az évelő domináns fajok nem engednek neki teret.

2023-ban a több hullámban érkező csapadék, valamint a meleg időjárás kedvező feltételeket teremtett a parlagfű csírázásához és fejlődéséhez. Tekintettel arra, hogy a területek erős parlagfű-fertőzöttséget mutattak, a korábbiakhoz képest több alkalommal volt szükség a parlagfű elleni védekezésre  - emlékezett vissza a Nébih, amely szerint ezzel párhuzamosan 2023-ban tovább nőtt a bejelentett parlagfüves területek nagysága, különösen a belterületeket érintően. Mindez abból következik, hogy immár a lakosság is egyre sűrűbben használja a hatóság Parlagfű Bejelentő Rendszerét.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: KovalskiOlga via Pixabay)

 

15:52

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.