Elhunyt Deák Tamás, a Macskafogó zeneszerzője

Elhunyt Deák Tamás, a Macskafogó, a Mézga család és a Kérem a következőt! című rajzfilmek zeneszerzője. A karmester, trombitás, a Deák Big Band alapítója életének 96. évében, hétfőn halt meg Budapesten – közölte a család az MTI-vel.

2024. február 12., 18:56

Szerző:

Deák Tamást családja zongorázni taníttatta, amit a kőszegi katonai középiskolában is folytatott. De mégis trombitásként ismerte meg a közönség először Pécsett, egyetemi évei alatt, de hangszerét, a trombitát és a zeneszerzést is autodidakta módon sajátította el. 1955-től Budapesten játszott, előbb a Duna Szállóban, majd a Margitszigeti Nagyszállóban lépett fel. 1959 és 1964 között a Magyar Rádió Tánczenekarában dolgozott. A zenekar feloszlatása után önálló pályára lépett, saját együttest (Deák Együttes), majd big band-et (Deák Big Band) alapítva. Részt vett a Metró Együttes első hanglemez-felvételeiben, a Táncdalfesztiválokon, s több tucatnyi magyar előadónak írt slágereket. 1964 és 1988 között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszékének (amelynek alapításában maga is részt vett) fúvós tanára volt – írja a forumhungaricum.hu.

Összesen több mint százhúsz rajzfilmhez, valamint balettekhez, tévéműsorokhoz komponált zenét, a Deák Big Band vezetőjeként számos dzsesszkompozíció és szimfonikus könnyűzenei darab fűződik a nevéhez.

Ismertséget a rajzfilmekhez írt zenéivel szerzett, számos ilyen munkában dolgozott együtt Nepp Józseffel és Romhányi Józseffel. A nevéhez fűződik többek között a Mézga család és a Kérem a következőt! című animációs sorozat, valamint az 1986-ban készült Macskafogó című egészestés animációs film zenéje. Utóbbihoz ő hangszerelte a Négy Gengszter című dal magyarosított átiratát és ő szerezte Postássy Juli Cicadalát is, emellett személyesen játszotta el Lusta Dick trombitaszólóját. A No, megállj csak! című szovjet animációs sorozat főcíméhez szintén az ő zenéjét használták fel.

Nevéhez fűződik az Egyedül a tóparton című táncdal, amely a híres „Reszket a Hold a tó vizén” sorral indul, és amelyet Németh Lehel tett ismertté. Számos előadónak írt dalokat a Táncdalfesztiválokon, ezek közé tartozott a Fenyvesi Gabi előadásában 1967-ben 3. díjat nyert Ádám, hol vagy.

1969-től volt a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszékének tanára. 2007-ben Könnyűzenei alkotói életműdíjban részesült.

A Magyar Televízióban műsorra tűzött Amire a világ táncolt című, ötrészes sorozatában mutatta be az amerikai jazz korszakait, s ezek a dalok nagylemezen is megjelentek, ahogy klasszikus művek általa újrahangszerelt könnyűzenei átiratai is. Neve fel-felbukkant magyar sztárok nagylemezein, de saját dalainak önálló lemezei száma nem túl magas. Ám ezen életpálya termése és minősége bőven elég ahhoz, hogy Deák Tamás helyet kapjon Magyarország legnagyobb művészeinek csarnokában – írja két évvel ezelőtti méltatásában a Forumhungaricum.

(Fotó: Unsplash)

Az északkeleti és a délnyugati, nyugati tájakon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható: ezeken a részeken egyre több helyen számolhatunk esővel, zivatarral, felhőszakadással.

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.