EP-választás: rekordszámú párt indul a megmérettetésen

Soha ilyen sok párt még nem akart mandátumot szerezni, miközben a legtöbb kis párt számára viszont nem éppen sikertörténet az EP-választás.

2024. május 7., 13:21

Szerző:

Magyarországon 2004 óta van EP-választás. Most 11 párt indul a európai parlamenti választáson, közülük négyen most először: a Megoldás Mozgalom, a Második Reformkor, a Mindenki Magyarországa Néppárt valamint a Tisza Párt – írja a 444.hu

Három olyan párt van, amelyik már indult korábban, de jelenleg nincs képviselőjük az EP-ben: LMP – ez már a negyedik indulása a pártnak, mandátumot csak 2014-ben szereztek, az se volt sikertörténet. Képviselőjük, Meszerics Tamás 2018-ben kilépett a pártból.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt – öt évvel ezelőtt indultak először, 2,62 százalékot értek el. A Mi Hazánk – ők 3,29 százalékot szereztek 2019-ben.

A 2019-ben EP-be jutott pártok mindegyike indul, bár itt volt egy kis átrendeződés:

Fidesz (2019-ben 13 mandátum)
DK-MSZP-Párbeszéd (2019-ben a DK 4, az MSZP-Párbeszéd 1 mandátumot szerzett)
Momentum (2 mandátum)
Jobbik (1 mandátum)

A Fidesz eddig az összes EP-választást megnyerte, és bár a felmérések szerint a kegyelmi ügy után vesztett szavazókat, veresége az elképzelhetetlen kategóriába tartozik.

Az első két EP-választáson az MSZP még kormányon volt, bár nyerniük sosem sikerült. És vélhetően már nem is fognak. A 2019-es EP-választáson a Párbeszéddel indultak közösen, de a mandátumot szerzett Ujhelyi István (akkor még) a szocialisták politikusa volt. Most a DK-val és a Párbeszéddel indulnak közösen. Valós erejüket jelzi, hogy a legelőkelőbb helyen szereplő jelöltjük az ötödik Tüttő Kata

A Medián felmérése szerint a Fidesz, a Tisza Párt és a DK-MSZP-P lehet csak biztos a mandátumszerzésben. Az 5 százalékos bejutási küszöbön billeg a Kutyapárt, a Momentum és a Mi Hazánk, a többieknek esélyük sincs. A legnagyobb kieső lehet az európai parlamentben 2009 óta folyamatosan jelen lévő Jobbik.

Amint arról kedden a 168.hu is beszámolt, a Medián pártpreferencia-felmérése szerint Magyar Péter pártja a legerősebb ellenzéki párt, és mélyponton van a Fidesz. A felmérés feldolgozását a HVG hetilap korábbra hozott megjelenése miatt meg kellett szakítani – hívja fel a figyelmet a 24.hu. Az azóta elkészült teljes felmérés pontosított adatai szerint még közelebb van a Fideszhez a Tisza Párt: 

a Fidesznél egy százalékponttal kevesebbet mértek, Magyar Péter pártjának, a Tisza Pártnak egy százalékponttal többet, vagyis tovább csökkent köztük különbség.

  • A Fidesz a választani tudó biztos szavazóknál 45 (és nem 46 százalék),
  • A Tisza Párt 25 (és nem 24 százalék),
  • A DK-MSZP-Párbeszéd 9,
  • MKKP 6,
  • Momentum 4 (és nem 5 százalék),
  • Mi Hazánk 4,
  • Mindenki Magyarországa Néppárt 2,
  • Jobbik 1,
  • és az LMP 1 százalékon áll.

A teljes népességen belül 32 százalékon áll a Fidesz, a Tisza Pártot pedig a korábban jelzett 16 százalék helyett 17 százalékra mérték.

(Kiemelt kép: 2023. május 9-én Olaf Scholz német kancellár felszólal az EU Parlamentben. Fotó: Philipp von Ditfurth/dpa via AFP)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.