IQ-teszt: megtalálja az elefántot a képen 20 másodperc alatt?

Szórakoztató és villámgyors IQ-teszt gyanánt is szolgál Dudolf, azaz Dudás Gergely új rejtvénye. Próbálja ki!

2024. május 7., 15:19

Szerző:

Kész IQ-teszt az alábbi vizuális rejtvény! A készítője a világszerte egyik legismertebbnek számító hazai grafikus-illusztrátor, Dudás Gergely, művésznevén Dudolf.

IQ-teszt helyett – próbálja ki!

Dudás Gergely rendszeresen publikál az Instagramján fejtörőket, böngészős feladványokat. Az egyik legfrissebb egy rendetlen gyerekszoba rajza, méghozzá az illusztrátortól megszokott jópofa stílusban megrajzolva. Az alábbi ábráról van szó, és a képhez egy kérdés tartozik: hol van az elefánt ebben a szobában?

Ha szeretné tesztelni magát, indítson be egy stoppert, mert egyáltalán nem könnyű a feladat! Ha megtalálja az elefántot (és igen, megígérjük, hogy ott van!) 20 másodpercen belül, elmondhatja magáról, hogy a legügyesebbek közé tartozik.

Íme az ábra.

Az elefánt a szobában

A megfejtést alább találja, de előtte meg kell említenünk, hogy miközben ez egy jópofa keresgélős rejtvény, közben egy szójáték is, hiszen az angolban gyakran van szó az elefántról a szobában. Akkor szokás ezt a szólásmondást idézni, amikor ott van valami megkerülhetetlen a szituációban, de mégsincs róla szó, és a szituáció résztvevői úgy tesznek, mintha észre sem vennék, hogy a szoba közepén ott áll egy elefánt.

Ilyen például, amikor Stohl András az új darabjáról beszél a TV2-n, amit Alföldi Róbert rendezett, de tekintve, hogy ő persona non grata a kormányhű csatornánál, ezért úgy megy le a teljes interjú, hogy a darabbal kapcsolatban minden szóba kerül, csak az nem, hogy egyébként van egy rendezője is.

Na de ilyen esetekben pont az a lényeg, hogy lehetetlen nem észrevenni az elefántot a szobában – miközben ebben a rejtvényben meg éppen, hogy elég nehéz volt kiszúrni az ormányost. Önnek sikerült?

A megfejtés

A megfejtést az alábbi videó tartalmazza: egy lila elefántot kellett keresni, méghozzá a kép jobb alsó sarkában. Kattintson a play gombra és hamarosan minden világos lesz!

A jobb alsó sarokban van egy doboz a képen. Amögött van egy könyvespolc, amin jobbról a második könyv lila színű. Nos, ennek a könyvnek a gerincére van rajzolva egy picike elefánt. Reméljük, most már megvan!

Elefánt nem a szobában, hanem a templomban

És a jópofa feladvány egy szomorú hírre is emlékeztethette önt: tavaly került be a lapokba Szak Szurin, egy beteg elefánt története, akit egy Srí Lanka-i buddhista templomban tartottak. Hiába, nem jó egy ekkora állatnak bent a szobában, az elefánt nagyon szenvedett, és a testét kelések borították, állítólag a gondozója bántalmazta. Szak Szurint végül Thaiföldre szállították, a lampangi elefántvédelmi központba. Ide kattintva videót is megnézhet róla korábbi cikkünkben.

(Kiemelt kép: Dudolf Instagramja)