Rák is állhat az egyszerű tüneteink hátterében

Noha a legsúlyosabb betegségek kapcsán rögtön a már jól ismert tünetek jutnak eszünkbe, bizony akadnak olyan jelek is, melyek nem kifejezetten közismertek. A felismerésük ugyanakkor életet menthet.

2024. április 26., 17:03

Szerző:

A rák vagy agyvérzés kockázata joggal okoz félelmet az emberekben, főleg ha ezekre utaló tüneteket tapasztalunk magunkon. Egy-egy tünet ugyanakkor számtalan dolgot jelenthet, így nagy hiba azonnal halálra rémülnünk tőlük - írja az nlc.hu. Ám nagyon fontos észrevennünk, ha valami másképpen működik testünkön vagy a testünkben, mint ahogyan megszoktuk azt. Akadnak ugyanis olyan tünetek, amik kevésbé ismertek, pedig sok múlhat azon, hogy jelentőséget tulajdonítunk-e neki.

A szívrohamok több mint 50 százaléka úgynevezett csendes roham, mely főleg nőknél fordul elő, és egyáltalán nem a jól ismert jeleket mutatja. Tünetei közé tartozik például az állkapocsba sugárzó fájdalom, de szintén figyelemfelkeltő jel a szokatlan mértékű gyengeség is.

A mellünkben keletkező rák kapcsán legtöbbször a tapintható csomókra gondolunk, noha rosszindulatú daganatot jelez az is, ha mellünkön rücskös, narancsbőrre emlékeztető terület alakul ki, esetleg horpadást tapasztalunk rajta. Szintén intő jel lehet a bőr elváltozása ezen a területen.

A kettős látásnak több kiváltó oka is lehet, a fertőző betegségektől kezdve egészen a súlyosabb kórképig. Ilyen lehet az agyat érintő rák vagy a stroke. Ezért mindenképpen érdemes a végére járnunk annak, ha ilyesmit észlelünk magunkon.

Meglepő, de hidegrázást nem csak a láz okozhat, hanem a szívroham is. Különösen akkor kapjuk fel rá a fejünket, ha a semmiből jön, nincs rá magyarázat, nem áll hátterében láz, hőemelkedés vagy fizikai megterhelés.

A prosztata a férfiak testének kényes területe, melyet bizony érinthet a rák. Ennek egyik korai jele lehet a gyakori vizelési inger, különösen éjszaka. Jellemzően az idősebb férfiaknál fordul ez elő. 

A bőr viszketése és gyakori fertőződése hátterében elképzelhető, hogy cukorbetegség áll. A magas vércukorszint miatt a test kevésbé képes harcolni a fertőzésekkel szemben, ezért tapasztalhatjuk ezt a tünetet, kimondottan gyakori, hogy mindez a nemi szerveken és azok környékén fordul elő.

Nemrég a Covid-fertőzés jutott az eszünkbe akkor, ha úgy tapasztaltuk, hogy nem vagy kevésbé érezzük az ízeket vagy szagokat. Az ízérzékelés változása, az ízek tompább érzékelése azonban sajnos a Parkinson-kór korai jele is lehet.

Természetes, hogy egy bőséges étkezés után úgy érezzük, tele vagyunk. Ha azonban az elfogyasztott étel mennyisége és korábbi tapasztalataink nem indokolják a teltségérzetünk mértékét, emellé pedig még éjszakánként jelentkező gyomorfájdalom is társul, akkor fontos kivizsgáltatnunk magunkat, mert gyomorfekély is húzódhat a háttérben.

(Kiemelt kép:  NEMES LASZLO / SCIENCE PHOTO LIBRA / NLA / Science Photo Library via AFP)