Durva dolog derült ki a menstruáció és a cukorbetegség kapcsolatáról

A kutatók rájöttek, hogy azok körében, akiknek fiatalabb korukban jött meg az első menstruációjuk magasabb a cukorbetegség kialakulásának esélye. 

 

2024. május 7., 09:58

Szerző:

A BMJ Nutrition Prevention and Health című folyóiratban publikált tanulmány állítása szerint ugyanis azoknál a lányoknál, akiknek 13 éves koruk előtt kezdőtöt a menstruáció nagyobb eséllyel alakult ki később, felnőtt korukban 2-es típúsú cukorbetegség. Az eredmények egyébként összhangban vannak sok más, korábbi tanulmánnyal is, melyek azt suggalják, hogy a reproduktív tényezők, mint például a menzesz kezdete vagy éppen a korai menopauza befolyásolhatják akár a szív egészségét is. 

Mikor kezdenek menstruálni a lányok 

A Centers for Disease Control and Prevention 2020-ban közzétett jelentése szerint az első menstruációs időszak általában a lányok 10 és 16 éves kora között következik be, az USA-ban az átlagéletkor 11,9 év. A jelentés szerint viszont erősen növekszik azoknak a serdülőknek a száma, akik 10 éves koruk előtt kezdtek menstruálni. Az persze egyelőre nem világos, mi lehet az oka annak, hogy egyre több lánynak, egyre hamarabb jön meg azelső menzesze. Kutatások szerint viszont ez összefüggésbe hozható a testzsír növekedésével, a genetikával, az általános egészségi állapottal, az étrend minőségével, illetve a testmozgással is. 

Összefüggés

A nemrégiben megjelent tanulmány során 17000 20 és 65 év közötti nő adatait elemzték, a résztvevők pedig egytől egyik beszámoltak az aktuális életkorukról, illetve az első menzeszük idejéről. A kutatók összességében magasabb kockázatot találtak a cukorbetegségre azoknál a nőknél, akiknek nagyon korán volt az első menstruációjuk. Mint írják 10,2 százalékuk szenvedett 2-es típusú cukorbetegségben, 11,5 százalékuk pedig szív-és érrendszeri problémákkal küzdött. A tanulmányban számszerűsítik is az adatokat, ami következőképpen néz ki: 

 

  • A 10 éves vagy annál fiatalabbaknál 32 százalékkal nőtt a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. 
  • A 11 évesnél 14 százalékkal nagyobb volt a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.
  • A 12 évesnél 29 százalékkal nagyobb volt a 2-es típusú cukorbetegség kockázata.

A sztrók esélye

Az eredmények ráadásul még egy fontos dologra rávilágítottak: azon cukorbeteg nők körében, akiknek 10 éves korul előtt jött meg a menzeszük 166 százalékkal magsabb volt a sztrók kockázata is. A szerzők ugyanakkor elismerték, hogy a megfigyeléses vizsgálat nem bizonyította minden kétséget kizáróan, hogy a korai első menzesz okozta a megnövekedett kockázatot, viszont az eredmények mégis erre engednek következtetni, írja az Everyday Health.

(Fotó: Freepik)

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.