Itt a válasz: ezért kellene mindennap fekete teát inni

Egy új tanulmány szerint a fekete tea rendszeres fogyasztásával csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának kockázata. 

2024. május 2., 15:00

Szerző:

A kutatás során a szakértők azt vizsgálták meg, hogy a szervezet mennyire képes feldolgozni a cukrot azok esetében akik isznak fekete teát (vagy bármilyen egyéb más teát), valamint azok esetében, akik nem. Összességében arra jutottak, hogy a tea fogyasztó emberek 28 százalékkal kisebb eséllyel lesznek cukrobetegek és 15 százalékkal alacsonyabb a prediabétesz kialakulásának az esélye. A vizsgálatban 1923 kínai felnőtt vett részt, akik közül 436 cukorbeteg volt, 352 prediabéteszes és 1135-nek normális volt a vércukorszintje.

Melyik tea a legjobb? 

A tudósok a vizsgálatok során rájöttek, hogy a fekete tea lehet a befutó, ugyanis a kutatásból kiderült, hogy mintegy 47 százalékkal csökkenti a cukorbetegség, 53 százalékkal pedig a prediabétesz kialakulásának kockázatát. A vizsgálatot végző professzor az eredmények ismeretében elmondta, hogy a teát fogyasztók, különösen a fekete teát fogyasztók körében a vizelettel történő glükózkiválasztás lényegesen jobb volt, mint azok esetében, akik nem ittak egyáltalán napi rendszerességgel teát.

Ez a fekete nem az a fekete 

Azt mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a vizsgált fekete tea nem tévesztendő össze a hagyományos értelemben vett fekete teával: ez inkább egy úgynevezett sötét, teljesen oxidált tea, ami mikrobiális fermentáción ment keresztül. S ez a fermentáció az, ami fontos szerepet játszhat a vércukorszintre gyakorolt hatásban. Az egyik legnépszerűbb sötét tea egyébként, a kínai Pu-erh, ami itthon is beszerezhető online vagy bioboltokban.

 

A tea mindent megold? 

Nyilvánvalóan nem, éppen ezért a kutatók azt tanácsolják, hogy ne kizárólag a sötét tea erejében bízzon valaki, ha el akarja kerülni a cukorbetegséget. A legfontosabb az általános cukorbevitel és a finomított szénhidrátok fogyasztásának csökkentése. Ezek helyett célszerű inkább magas rosttartalmú, antioxidánsokat és a gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmazó élelmiszerek fogyasztása, amik segíthetnek a vércukorszint szabályozásában is. Ezen túlmenően pedig kiemelten lényeges a megfelelő hidratálás: egy átlag embernek napi szinten minimum 2 liter vízre lenne szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjön a szervezete, a nyári melegben ez inkább 3 liter. 

(Forrás: EverydayHealth, Fotó: Freepik)

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.