Hadházy: bíróság mondta ki, hogy nyilvánossá kell tenni Tiborcz István 244 miliárdos Bosnyák téri bizniszének iratait

A Bosnyák téri nagyberuházásról júniusban derült ki, hogy Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségei 244 milliárd forintért adták azt el a Magyar Államkincstárnak és hogy lakópark helyett a NAV irodái épülhetnek meg ott. Hadházy és a Transparency International első fokon megnyerte a pert, amely szerint az erről szóló szerződést nyilvánosságra kell hozni.

2023. augusztus 22., 19:38

Szerző:

Bírósági döntés értelmében ki kell adnia a zuglói, Bosnyák téri építkezés összes szerződését a Nemzeti Vagyonkezelőnek, közölte Facebookon Hadházy Ákos, a választókerület független képviselője. Mint Facebookon írta,

„A Fővárosi Törvényszék tegnapi ítélete szerint a Nemzeti Vagyonkezelő nem titkolhatja Tiborcz István üzlettársának gigantikus, 244 milliárd forintos(!) szerződését. Ez a Bosnyák téren ásott hatalmas gödörről szóló szerződés, amiről a kormány titokban döntött és aminek kiadását azzal tagadta meg a Vagyonkezelő, hogy a nemzetbiztoságot veszélyeztetné, ha megtudnánk a részleteket... Ez azért vicces, mert Gulyás Gergely már elmondta, hogy a NAV-ot szeretnék oda költöztetni, ha elkészül.”

A szerződésekért Hadházy a Transparency International Magyarország jogászaival közösen indított pert, a Fővárosi Törvényszék csupán annyit fogadott el, hogy a Vagyonkezelő pár személyes adatot kitakarhat az iratokban, egyébként mindent nyilvánosságra kell hoznia. Az ítélet első fokon született, tehát nem jogerős.

Ugyancsak a képviselő ismertette még június elején, hogy a Bosnyák téri beruházást a kivitelező Bayer Construct, egy Tiborcz Istvánhoz köthető cég értékesítette a magyar államnak, 244 milliárd forintért. A Bosnyák tér rehabilitációs tervének részeként a Csömöri úti sporttelep helyén eredetileg lakópark épült volna ám végül ebből semmi sem lett.

Hadházy posztjábn közölte, természetesen fellebezésre számít az ügyben: „gondolom, fellebbeznek majd, hiszen ki tudják fizetni az ügyvédi költségeket és a Kúrián már előrehaladottabb a bírák fideszesítése, de azért érdekelne az az érvelés, amivel megváltoztatnák ezt az ítéletet.”

(Kiemelt kép: az épülő, Bosnyák téri beruházás. Fotó: Hadházy Ákos, Facebook)