Eltűnhet a Bosnyák téri piac – egyelőre kérdés, hol s miként éledne újjá

Horváth Csaba zuglói polgármester megerősítette a bontás tényét, de a jövőt még ő sem látja pontosan.

2023. március 10., 16:33

Szerző:

A kerület szocialista polgármestere a Népszava kérdésére megerősítette, hogy lebontják a nagy múltú Bosnyák téri piacot. Rögtön hozzá is tette: újat építenek helyette, de a részletek még kidolgozás alatt állnak.

Horváth Csaba keresztjének tűnik a Bosnyák tér. 2021 végén még bizakodóan arról nyilatkozott a sajtónak, hogy a zuglóiaknak tetszik a Bosnyák téri vá rosközpont terve, amit a villamosremízzel szembeni saroktelekre álmodott meg a polgármester.

Ennek megvalósítása miatt le is bontották a telken álló pizzakomplexumot és ingatlanegyüttest – azóta a gaz veri csak a területet. Ma már magánbefektető tervez ide lakóparkot, ami feltehetően további bontást igényel. Ennek áldozatul eshet az az épület is, amelyen emléktábla hirdeti a házból elhurcolt, korának hallatlanul népszerű gyerekszínészének, Berky Harrynek tragikus sorsát is.

Ezt követte a piac melletti hatalmas, hosszú évtizedeken át kihasználatlan terület, ahol a közelmúltban egy Tiborcz Istvánhoz köthető, nemzetstratégiailag kiemelt lakópark-birodalom gigantikus építkezése. A polgármester bár tervezte, de feltehetően nem járt sikerrel a gigaépítkezés tulajdonosi körével valamilyen kompromisszumot kialakítani. Ráadásul a több mint 250 milliárd forint értékű beruházás tervei menet közben drasztikusan megváltoztak, amivel szemben Horváth Csaba eszköztelen volt.

A változásban lévő projektben a korábban tervezett 950 lakás, 90 ezer négyzetméter iroda és 12 ezer négyzetméteres pláza helyett mindössze 168 lakás épül, 10 ezer négyzetméterre csökken a kereskedelmi rész, cserébe az irodaterület csaknem a duplájára 153 ezer négyzetméterre nő – idézte a rugalmasan kezet paramétereket a Népszava.

 

Ígértek egy 5000 négyzetméteres közteret is, amivel csak az a bökkenő, hogy a jelenlegi piac helyére tervezik.

Ennek szorításában most újabb pünkösdi városközpontot tervezne megvalósítani Zugló polgármestere. Ebből egyelőre annyi biztos, hogy a piac lebontásra kerül – derült ki a témában megtartott csütörtöki lakossági fórumon.

A piac részleteiről érdeklődő portál kérdésére Horváth Csaba mindössze annyit tudott válaszolni, hogy „a beruházóval valóban új települési szerződést kötne az önkormányzat, amely a fenti vállalásokon túl az új szakrendelő, a piac és a polgármesteri hivatal termálvizes fűtésre csatlakozását, illetve 250 millió forint megfizetését is tartalmazza, amit a kerület közösségi célú fejlesztésekre fordíthat”.

Hozzátette: a Bosnyák téri piac korszerűtlen, így ahelyett egy újat építene az önkormányzat a jelenlegitől 50 méterre, a terület Bosnyák utca felőli részén. De a meglévő piacot csak akkor bontják el és adják át a munkaterületet a vállalkozónak, ha az új megépül.

(Kiemelt kép: a Bosnyák téri építkezés 2023.02.27.-én. Fotók: 168.hu)