Kaiser: hisztériakeltés volt az orosz nukleáris gyakorlat

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója szerint továbbra sem kell nukleáris háborúra számítanunk, akkor sem, ha tudjuk, hogy Vlagyimir Putyin hatezer atomtöltettel rendelkezik.

2023. október 5., 11:54

Szerző:

Azt már megszoktuk, hogy Oroszország időnként teszteli a nukleáris képességeit, ám az ország történetében eddig nem volt példa olyan nagy méretű gyakorlatra, mint a napokban. A tesztek során rekonstruálták, hogy a polgári védelemnek, illetve az állami szerveknek mit kellene tenniük egy atomcsapás esetén, amely az orosz infrastruktúra 70 százalékát elpusztítja és érint egy atomerőművet is.

Mint azt korábban megírtuk, a forgatókönyv szerint az országban statáriumot vezettek be, és teljes körű mozgósítást is elrendelnek, Vlagyimir Putyin pedig bunkerbe vonul.

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója szerint a gyakorlat mérete egy kissé a hidegháborús korszakra, az ötvenes és hatvanas évekre emlékeztet.

A szakember egyúttal kiemelte, továbbra sem kell nukleáris háborúra számítanunk, csupán hisztériakeltés zajlik.

A Magyar Nemzet kérdésére a kutató elmondta, hogy nehéz megmondani, ismét üzembe fogják-e helyezni a Novaja Zemlján található kísérleti telepet, ahol Szovjetunió számtalan robbantást hajtott végre. Mint mondta, manapság már különféle számítógépes és egyéb szimulációkkal nagyjából meg lehet állapítani, hogy egy-egy fegyver hogyan működik, mekkora robbanóereje lenne.

Hozzátette ugyanakkor, hogy például Észak-Koreának, Pakisztánnak, Indiának még szüksége volt arra, hogy nukleáris teszteket végezzen el, hogy bebizonyítsa, valóban rendelkezik ilyen fegyverekkel.

Azt azonban mindenki tudja, hogy Oroszország közel hatezer atomtöltettel rendelkezik

– húzta alá Kaiser Ferenc.

(Kiemelt kép: Egy alkalmazott áll a Rivne Atomerőmű vezérlőtermében, Varashban, Rivne régióban 2023. szeptember 10-én. Roman PILIPEY / AFP)

10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.