Összeomlik a Magyar Posta? Tíz nap múlva fontos változás lép életbe

Egy új szabály miatt összeomolhat a Magyar Posta, legalábbis ezt vizionálja egy webkereskedelmi szakértő.

2024. március 18., 16:56

Szerző:

Összeomolhat a Magyar Posta szolgáltatása az új webáruház-szabályok miatt. Március végétől minden Magyarországon működő webáruháznak kötelező lesz a postát is felajánlani a vásárlóknak kiszállításra. Ahogy arról korábban írtunk, erről a kormány fű alatt döntött, forronganak az online kereskedők. A rendelkezés március 28-án lép életbe, a nyúlfarknyi paragrafus egy december végi rendeletmódosításban elrejtve jelent meg. Az új szabályról se a kormány, se a Posta nem kommunikált, az érintettek figyelmét sem hívták fel rá, ami azért érdekes, mert december 15-én így bocsátották társadalmi vitára. 

A 24.hu azt írja, hogy bár a céggel nem kell szerződniük, ez így is helyzetbe hozhatja a vállalatot, aminek költségeit ráadásul a webshopoknak kell állniuk. Több online áruház azt közölte az RTL.hu-val, hogy megoldják az átállást, azonban a szektorban komoly aggodalmakról is hallani.

Az IKEA tárgyalásokat kezdeményezett a Magyar Postával 

Március 28-tól kötelező lesz a Magyar Postával, konkrétan annak a csomagszállítással foglalkozó leányvállalatával, az MPL-lel is kiszállíttatni minden megvásárolt cikket minden Magyarországon jelenlévő webáruház.

„Komoly kérdés lehet, hogy az eddigi postai minőség mennyire fog romlani a hirtelen drasztikusan megnövekvő csomagszámnak köszönhetően. Mivel jelenleg nincs látványos toborzás, így hirtelenjében teljesen össze is omolhatna a szolgáltatásuk”

– hívta fel a figyelmet Jánvári András, webkereskedelmi szakértő a Multi-vitamin.hu webáruház sajtóközleményében. Nem csak ő aggódik az új szabályzás miatt. 

Az Ecommerce Hungary korábban a 24.hu-nak osztotta meg aggályait: az egyetemes szolgáltatás választása „bújtatott szerződésnek” tekinthető még ha egyébként nem is kötelező leszerződni a postával. Ez egyébként alaptörvényellenes is lenne.

A Magyar Posta tájékoztatója alapján persze a magyar webshopok megtehetnék, hogy olyan irreálisan magas árat fizettetnek az MPL-es kiszállításért, hogy senkinek sem érje meg ez, azonban a jogalkotó erre is felkészült. A posta hivatalos áraitól jól elkülönülten kell megjeleníteni azt az összeget, amit a webshop tesz rá arra. Vagyis ez a gyakorlatban úgy nézhet ki, hogy amikor a vásárló fizetne, akkor a kosarában látja mondjuk az 1990 forintos standard MPL-árat és egy külön sorban azt, hogy ezen felül mit rak rá az online bolt. 

Az Ecommerce Hungary szerint ráadásul teljesen ellentétes egy webáruház működésével a jogszabály, hiszen a fogyasztó felé nem súly (mint a postánál), hanem bruttó vásárlási összeg alapján képez szállítási díjat egy webshop. Ennek következtében a kisebb, vagy közepes méretű webshopoknál akkora kár keletkezhet, hogy bezárásra kényszerülhetnek.

Máris kiszivárgott 1300 vállalkozó neve

Magyarországon március 15-től a Magyar Postát is fel kell ajánlaniuk a webshopoknak a kiszállításhoz, a vállalkozók már e naptól regisztrálhattak az állami cég erre a célra létrehozott felületén. Azok, akik a szerződésmódosítás helyett ezt a megoldást választották, csak az új szállítási árakat kapták meg, és hozzáférhettek a Magyar Posta futárszolgálatának címiratkitöltő alkalmazásához.

Az Index egyik olvasóját március 16-án kellemetlen meglepetés érte: belépve a fiókjába azt tapasztalta, hogy az összes egyéni vállalkozó egy „cégbe”, vagyis egy profil alá került be. A rendszer szerint 1300 munkatársa lett, és így láthatták egymás személyes adatait – írja a Népszava

A Magyar Posta gyorsan lépett, már március 16-án törölte a nagy „céget”. Mint közölték, egyes webáruházi ügyfelek adatai ideiglenesen hozzáférhetővé váltak más regisztrált személy számára. Az incidens elhárítására az elsődleges intézkedéseket megtették, folyamatban van a történtek kivizsgálása és a helyesbítő intézkedések megtétele. Emellett a kapcsolódó bejelentés is folyamatban van a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) felé.

(Kiemelt képünkön: egy posta. Fotó: Magyar Posta Facebook oldala)