Karsai Dániel kegyelmet kért az államfőtől

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.

2024. május 9., 12:55

Szerző:

Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász levelet írt Sulyok Tamás köztársasági elnöknek azért, hogy tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek egy gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedő ember távozásában, hogy az ne legyenek elviselhetetlen mértékű fizikai és mentális szenvedésnek kitéve.

Karsai Dániel levelében felidézte, hogy idén január 15-én személyesen volt alkalma felvetni Novák Katalin köztársasági elnök asszonynak a kegyelmi jogkör gyakorlására vonatkozó javaslatát. Örömömére szolgált, hogy Elnök Asszony részéről nyitottságot tapasztalt, ám az ismert közéleti események elsodorták az akkor ígéretesnek indult párbeszédet is.

Az ügy azonban mit sem vesztett jelentőségéből, ezért azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy folytassuk ott a párbeszédet, ahol Novák Katalinnal kényszerűen abbahagytuk.

A volt alkotmányjogász hozzátette, javaslata január óta változatlan: azt kéri Sulyoktól, mint Magyarország köztársasági elnökétől, hogy tegyen nyilvános nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy kegyelemben részesíti azokat a magyar állampolgárokat, akik olyanoknak segítenek az eltávozásban, akik gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvednek, és emiatt elviselhetetlen mértékű fizikai és mentális szenvedésnek vannak kitéve.

Annak érdekében, hogy az elnöki kegyelmet véletlenül se lehessen visszaélésszerűen alkalmazni, azt is javaslom, hogy állítson fel egy bizottságot, amely a kegyelmezési ügyekben segítené Önt az egyedi ügyek elbírálásában.

– írja Karsai Dániel, hozzátéve: úgy véli, hogy az általa javasolt vállalások, ha tökéletes és végleges megoldást nem is kínálnak az életvégi döntések meghozatalához való jog kapcsán, jelen jogszabályi környezetben jelentős előrelépést jelentenének. Mivel a köztársasági elnöki kegyelem ilyen típusú gyakorlása morálisan teljesen indokolt, kiváló lehetőség lenne a kegyelmezési jogkörben megrendült bizalom helyreállítására is.

Legvégül Karsai Dániel közölte, amennyiben a köztársasági elnök nyitott volna rá, úgy örömmel állna rendelkezésére egy személyes találkozó keretében is.

Mint ismert, Karsai Dánielnél 2022 augusztusában diagnosztizálták az ALS nevű gyógyíthatatlan, halálos idegrendszeri betegséget. A gyógyíthatatlan kór túlélése mindössze néhány évre tehető, komoly fizikai leépülést okoz, miközben a mentális képességeket érintetlenül hagyja. Azaz a betegségben szenvedőknek – így Karsai Dánielnek is – tiszta tudattal kell végigélniük a teljes leépülésüket.

(Kiemelt képünkön Karsai Dániel. Forrás: Karsai Dániel Facebook oldala)

Tegnap 15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.