Erről beszélt Orbán Viktor az ukrán elnökkel

Hosszan és koncentráltan tárgyalt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij.

2024. május 9., 10:08

Szerző:

Ahogy arról beszámoltunk, telefonon tárgyalt egymással szerdán Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij. Fontos témákról osztották meg egymással a gondolataikat. Orbán Viktor miniszterelnök sajtófőnöke szerint a megbeszélés során áttekintették a magyar-ukrán kapcsolatok minden fontos elemét. A tárgyalás kiemelt témája a háború és béke kérdése volt. Orbán Viktor megerősítette, hogy Magyarország kész hozzájárulni minden olyan kezdeményezéshez és erőfeszítéshez, amely elvezet a békéhez. Az ukrán elnök most részleteket is elárult.

Zelenszkij meghívta Orbán Viktort a békecsúcsra 

„Hosszú és koncentrált telefonbeszélgetést folytattam Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével, és meghívtam a békecsúcsra. Magyarország álláspontja fontos számunkra a béke közelítése és közös regionális biztonságunk szempontjából” – írta az X-en közzétett posztjában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a magyar miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetéséről.

A háborúban álló Ukrajna elnöke azt is elmondta, hogy a magyar kormányfővel egyeztettek kétoldalú kérdések megoldásáról, kereskedelmi, energetikai és logisztikai kérdésekről is. Zelenszkij kiemelte, hogy országa érdeke a jó kapcsolat Magyarországgal – írja a Blikk. „Meggyőződésem, hogy Ukrajna gyors uniós csatlakozása mindkét állam számára előnyös lesz” – tette hozzá az ukrán elnök. 

Megerősítette részvételét a békecsúcson Olaf Scholz

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Olaf Scholz német kancellárral a békecsúcs megrendezéséről, a védelmi együttműködésről és az Ukrajna helyreállításáról szóló konferencia előkészületeiről tárgyalt – írja az Interfax. „Megköszöntem neki, hogy megerősítette részvételét a békecsúcson. (...) Részletesen tájékoztattam a jelenlegi helyzetről a harctéren és a kulcsfontosságú területeken. Megvitattuk a védelmi együttműködés folytatását” – írta Zelenszkij szerdán az X közösségi oldalon. Háláját fejezte ki Németországnak az ukrán légvédelem megerősítéséért – írja az Index, megjegyezve, hogy „a német segítség életeket ment meg minden oroszországi terrortámadáskor”.

Ukrajna energetikai infrastruktúrája romokban

Ukrajna energetikai infrastruktúrája ellen május 8-án elkövetett orosz támadása után a villamosenergia-termelés kiesése igen jelentős.Sok fontos erőmű megsérült, köztük három erőmű és két vízerőmű is – írta a meg a Jevropejszka Pravda. A lap arról beszámolt, hogy május 8-án az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova azt mondta újságíróknak, hogy amennyiben Emmanuel Macron francia elnök csapatokat küld Ukrajnába, az oroszok legitim célpontnak tekintik őket. 

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a közeljövőben nukleáris hadgyakorlatot tart Oroszország. Az orosz védelmi minisztérium vezérkara Vlagyimir Putyin elnök utasítására megkezdte a nukleáris hadgyakorlatok előkészítését, írja a Meduza alapján a 444.hu. Oroszország további 300 ezer katona mozgósítására készül június 1-én – erről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök  beszélt Kijevben Alexander Stubb finn államfővel közös sajtótájékoztatóján még április elején.

(Kiemelt képünkön: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (r) kezet fog Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel (l) Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök mellett az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójának plenáris ülése előtt a dél-spanyolországi Granadában, a Palacio de Congresóban 2023. október 5-én. Fotó: Ludovic MARIN / AFP)

 

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.