Itt a rémisztő összefüggés a sztrók és a demencia között

Egy új tanulmány állítása szerint a demencia kialakulásának nagyobb a kockázata a sztrók utáni első évben. 

2024. május 9., 12:53

Szerző:

Ha valaki sztórkot kap, akkor az agy véráramlása átmenetileg megszakad, aminek eredményeként elpusztulnak vagy károsodnak a sejtek. Ez az állapot sok esetben demenciához is vezethet. Egy friss kutatásban pedig a szakértők azt mondják, a sztrók utáni első évben a demencia kialakulásának esélye akár háromszor magasabb is lehet. 

Hatalmas kockázat 

Az American Heart Association és az American Stroke Association közlésében úgy fogalmaznak, hogy a tudósok becslése szerint a sztrók túlélők több mint fele tapasztal memória-és gondolkodási problémákat a következő évben, minden harmadik betegnél pedig demenciát diagnosztizálnak öt éven belül. A körülbelül 18000 agyvérzésen átesett ember bevonásával készült tanulmány megállapította, hogy a demencia kialakulásának valószínűsége 80 százalékkal nagyobb lehet, mint egy átlagember (sztrókon nem átesett) esetében. 

Eredményeink megerősítik, hogy a szélütés utáni demencia kialakulásának kockázata egyedülállóan magas 

– mondja a tanulmány egyik szerzője, dr. Raed Joundi, a kanadai ontariói Hamiltoni McMaster Egyetem adjunktusa és a Population Health Research Institute kutatója. Dr. Joundi és csapata felfedezte, hogy a demencia kialakulásának esélye a sztrók utáni első évben a legnagyobb, közel háromszoros a kockázat. Az elemzés ugyanakkor azt is megállapította, hogy a kognitív funkciók hanyatlásának esélye fokozatosan csökken, a sztrók utáni öt évvel már nagyjából másfélszeresére. 

Bár a kockázat idővel csökken, hosszú távon mégis megmarad 

– mondja Joundi. Az eredmények tehát azt sugallják, hogy a túlélők kognitív hanyatlását röviddel a sztrók után feltétlenül vizsgálni kell, továbbá az eseményt követő években is fontos a rendszeres ellenőrzés. 

Rengeteg a sztrókos beteg 

Az American Heart Association Heart Disease and Stroke Statistics 2024 Update legfrissebb számai egyébként azt mutatják, hogy évente nagyjából 795000 ember kap agyvérzést, ezek közül 610000 esetben első szélütésről van szó, 185000 embernél viszont visszatérő sztrókról. A sztrók számos fogyatékosságot okozhat, melyek befolyásolhatják az egyén napi működését, beleértve a beszédzavart, a korlátozott fizikai képességeket és a végtagok gyengeségét vagy bénulását. A sztrók kockázatának csökkentése érdekében a szakértők arra próbálják ösztönözni az emberket, hogy változtassanak az életmódjukon: a fizikai aktivitás növelése, az egészséges táplálkozás, a dohányzás abbahagyása, az egészséges testsúly megőrzése és az alkoholfogyasztás minimalizálása mind-mind hatalmas segítség lehet. 

(Forrás: Everyday Health, Fotó: Freepik) 

2024. május 18., 15:52

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.