5 szokás, ami évtizedekkel meghosszabbíthatja az életét

A hosszú és boldog élet titka nem bonyolult. Íme az életmódbeli szokások, amik bizonyítottan meghosszabbíthatják az életét. 

2024. május 3., 20:44

Szerző:

Ha most azt gondolja, hogy varázslatos dolgokat fogunk felsorolni akkor nagyon téved. A hosszú életet támogató egészséges szokások, úgy mint az edzés, egészséges táplálkozás vagy éppen a pihentető alvás valószínűleg nem ismeretlen fogalmak az ön számára sem. Ezek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy valaki hosszú és boldog életet élhessen. Persze ezen túlmenően akad itt még néhány dolog, ami sokat számíthat, ezeket szedtük most össze. 

Rendszeres ellenőrzések 

A rendszeres orvosi ellenőrzések segíthetnek, hogy a lehetséges egészségügyi problémákat minél előbb felfedezzék. Éppen ezért ügyeljen rá, hogy ezeket semmiképpen se hagyja ki. Pláne, ha van valamilyen krónikus betegsége, ami miatt alkalomadtán meg kell mutatnia magát a kezelőorvosának. Példának okán egy magas vérnyomásos vagy diabéteszes beteg élhet nagyon sokáig, de ahhoz, hogy a tünetek ne súlyosbodjanak fontos, hogy pontról pontra kövesse az orvosa utasításait, tanácsait. 

A stressz kezelése 

Nyilván ez sem újdonság az ön számára, viszont talán a stressz kezelése az, ami a legkevésbé kerül a fókuszba, holott kiemelkedő szerepet játszhat az egészség fenntartásában. Tudjuk, a hatékony stresszkezelés nem könnyű, főleg, ha mondjuk valakinek a munkája is állandó feszültséggel jár. Amennyiben sokat stresszel próbáljon meg a napjaiba beiktatni néhány ellazulással töltött percet: ez lehet az olvasás, zenehallgatás, meditáció vagy éppen a jóga is. Meglátja, pár nap után sokkal jobban fogja érezni magát a bőrében. 

Csak semmi dohányzás 

Ezen nincs nagyon mit magyarázni. Kerülje a dohányzás, valamint a mértéktelen alkoholfogyasztást is. Mindkettő súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet és évekkel rövidítheti meg az életét. 

Korlátozza a képernyőidőt 

A 21. század és a digitális eszközök térhódításának következménye, hogy manapság már szinte mindenki a képernyők előtt lóg. A lekisebbtől, egészen az idősekig már mindenkinek van vagy okostelefonja, tabletje vagy számítógépe, az is lehet, hogy mindhárom. A rengeteg képernyő előtt töltött idő, azonban egészségügyi problémákat okozhat. Károsodhatnak a szemek, a kék fény negatív hatással lehet az alvás minőségére, az ülő életmód pedig ízületi-és gerinc bántalmakhoz vezethet. Szóval szabjon magának határokat, korlátozza a képernyőidőt, tartson rendszeresen szüneteket, töltsön minél több időt a szabadban és ne függjön a telefonjától. A világ a készüléken túl található és csak arra vár, hogy felfedezze. 

Társadalmi kapcsolatok 

A covid járvány idején megtanultuk, mennyire nehéz elszigetelten élni a társadalomtól. A bezárkózás ugyanis negatívan befolyásolja a testi és a lelki egészséget is, szóval törekedjen arra, hogy kapcsolatban maradjon a barátaival és a családjával. Szervezzenek közös programokat, menjenek túrázni, moziba, színházba. Az együtt töltött, minőségi idő remek módja a kikapcsolódásnak, ráadásul közben boldogsághormonok szabadulhatnak fel, a jókedv és pozitív életszemlélet pedig tanulmányok szerint is kulcsfontosságú szerepet játszik a hosszú élet fenntartásában.

(Forrás: earth.com, Fotó: Freepik) 

 

 

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.