Rákot is okozhat ez a hús - figyelj oda, hol vásárolod

Rákot és súlyos pajzsmirigy problémákat okozhat ez a hús, ezért is fontos, hogy csak megbízható helyről vásárolj.

2024. május 9., 10:49

Szerző:

A baromfitenyésztésben alkalmazott hormonok és antibiotikumok túlhasználása káros az emberi szervezet számára. Akár rákot vagy pajzsmirigy problémákat okozhat - írja a Femina.

A gyógyszerezett hústermékeket 2010 környékén tették először felelőssé az antibiotikumoknak ellenálló multirezisztens kórokozók (MRK) elterjedéséért, amivel egy időben fellendült az antibiotikummentes húsok kereslete is. Az MRK baktériumok komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, ezért nagyon fontos, hogy jó helyről vásárolj húst.

A Germanwatch nevű szervezet a diszkontáruházak polcain található csirkehúsok fertőzöttségét vizsgálta. A kutatók 59 csirkehúsmintát elemeztek egy német egyetemi laboratóriumban. Az eredmények azt mutatták, hogy a minták 56 százalékán antibiotikumok ellen rezisztens baktériumok települtek meg.

A húsban lévő hormonok rákot, pajzsmirigybetegséget, cukorbetegséget, elhízást, endometriózist, fibrómát, terméketlenséget, asztmát és allergiákat okozhatnak, ezért nagyon fontos, hogy olyan helyről szerezzük be az ételt, ahol nem esnek túlzásba az antibiotikumokkal, illetve hormonserkentő módszereket sem alkalmaznak.

Így ellenőrizheted a húst

Vásárlás előtt mindig ellenőrizd a címkén a hús származási helyét, és győződj meg a hormonmentességről, emellett mindig olyan húst vegyél, amely rózsaszín, és kicsit sem sárgás, nem vizenyős, és nem túl puha. Érdemes emellett olyan forrásból vásárolni, amely nem függ össze a nagyüzemi állattartással és annak hátrányaival, többek között a baromfiak méltatlan tartási körülményeivel – írja a lap.

Ilyen egy jó rák elleni diéta

A rák elleni diétában fontos, hogy minden nap együnk friss zöldségeket és gyümölcsöket – írja a Házipatika. A bennük található értékes növényi tápanyagok több kutatás szerint hatásosak a rákos sejtek elleni küzdelemben. Ezért fontos, hogy napi öt-kilencféle gyümölcsöt és zöldségetk vegyesen, de különösen a következő hat szupersztár alapanyagot. 

Ahogy arról már korábban írtunk, ki kell éheztetni a ráksejteket, ez derül ki a Semmelweis Egyetem legújabb kutatásából. A böjt segítségével hamarabb legyőzhető a rák.

6 szuperélelmiszer a rák ellen

A Michigan Állami Egyetem tanulmánya szerint a fekete és a fehér bab jelentősen leszorítja a vastagbélrák előfordulását a patkányokban, részben azért, mert a hüvelyesekben gazdag étrend megnöveli a zsírsav butirátszintjét, ami nagy sűrűségben megvéd a daganat növekedésének hatásaitól. A leginkább a mell- és vastagbélrák esetén hatásos. Hetente néhányszor adjunk egy adag (fél bögre) hüvelyest (akár konzerv, akár szárított babfélét, amit előzőleg beáztattunk és megfőztünk) a szokásos zöldségekhez, felváltva.

Minden bogyós gyümölcsben rákellenes fitotápanyag rejlik. De különösen a szeder tartalmaz nagyon nagy koncentrátumban egy antocián nevű növényi vegyi anyagot, ami segíti a rákossá váló sejtek növekedésének lassítását, és megakadályozza az új vérerek deformálódását, így potenciálisan a rákos daganat táplálását. A bogyós gyümölcsök hatékonysága leginkább a vastagbél-, nyelőcső, száj- és bőrrák esetében a legnagyobb. Naponta félbögrényi bogyós gyümölcs elfogyasztása nagyban támogatja egészségünket.

Minden keresztes virágú zöldségnek (karfiol, fejes káposzta, kelkáposzta) rákellenes tulajdonsága van, de csak a brokkoliban van nagy mennyiségben sulforaphane, olyan különösen hatásos összetevő, amely erősíti a szervezetet védő enzimeket, és kitisztítja a rákot okozó vegyi anyagokat – derül ki egy legújabb kutatásból. A brokkoli leginkább a mell-, máj- tüdő-, prosztata-, bőr-, gyomor és húgyhólyagrák elleni küzdelemben hatékony, ezért minél többet eszünk belőle, annál jobb. Amikor csak lehet, tegyünk az ételbe a salátától az omletten át, a pizzafeltétig.

 A dió fitoszteroljai (növényekben található koleszterinszerű molekulák) blokkolják a mellrákban lévő ösztrogén receptorokat, esetleg lassítják a sejtnövekedést, így a dió rendszeres fogyasztása mell- és prosztatarák esetén különösen javasolt. Kutatók szerint napi 3 deka dió elrágcsálása a javasolt.

Orvosi tanulmányok szerint a fokhagymában lévő növényi vegyületek megállítják a nitrozaminok, rákkeltő anyagok képződését a gyomorban (és bizonyos feltételek mellett a belekben), amikor nitrátokat, közönséges tartósítószereket eszünk. A fokhagyma fogyasztása a mell-, vastagbél-, nyelőcső- és gyomorrák elleni küzdelemben lehet hatásos. Aprítsunk, vagy zúzzunk össze egy gerezd friss fokhagymát (az összezúzás segíti a jótékony enzimek felszabadulását), és szórjuk a likopinban gazdag paradicsommártásra, amikor az lassan forr.

(csirkemell Pixabay)

 

2024. május 18., 15:52

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.