Minden kamrában ott van az a zöldség, ami védi a szívet és elállítja az orrvérzést

Emellett baktérium és vírusölő hatású és illóolajokban is gazdag.

2024. május 6., 11:09

Szerző:

Nem is gondolná, hogy mennyi tápanyagot, antioxidánst tartalmaz ez a növény, s emellett még baktérium-, vírusölő hatású és illóolajokban is gazdag. Azok a kéntartalmú vegyületek, melyek egyébként a lilahagyma csípős ízét és illatát is adják, rendkívül hasznosak az emberi szervezet számára, hiszen méregtelenítő és immunerősítő hatásúak, ráadásul az utóbbi évek kutatásai is ezt igazolják – írja a Népgyógyászat.

Rengeteg betegség orvosolható vele, a titka csak annyi, hogy nyersen kell megenni.

Sokan szeretik, sokan idegenkednek tőle a szaga miatt. Pedig a lilahagyma egészségre gyakorolt hatása lenyűgöző. A titok, soha ne főzze, párolja, mindig nyersen fogyassza (a fitotápanyagok igen érzékenyek hőre, gyógyhatásuk jelentősen csökken). Ahhoz, hogy ezekhez a létfontosságú antioxidánsokhoz és ásványi anyagokhoz hozzájussunk, nem szabad leszedni a hagyma külső, de még ehető rétegeit, ugyanis azokban magas arányban vannak jelen ezek az anyagok.

Mi mindenre jó a lilahagyma?

Gazdag A-, B1-, B2-, C- és K-vitaminokban. Jó forrása a kvercetin nevű flavonoidnak, és az antocianin nevű polifenolnak. Ezek az antioxidánsok megakadályozzák a zsírsavak oxidációját, semlegesítik a szabad gyököket, gátolják a ráksejtek terjedését és növekedését, és erősen gátolják a gyulladások kialakulását.

7 ok amiért érdemes gyakrabban fogyasztania:

  • Cukorbetegség ellen 


A nyers lila hagyma króm tartalmának köszönhetően csökkenti a vércukorszintet és elősegíti a sejtek inzulinérzékenységét. Napjainkban egyre gyakoribb a krómhiány, mely hosszú távon cukorbetegséghez és szívbetegségekhez vezethet. Aki cukorbeteg, annak érdemes gyakran fogyasztania.

  • Székrekedés ellen is hatásos


A hagyma rostjai segítenek a belekből kihajtani a mérget és gyorsabb működésre ösztönzik az emésztést.

  • Enyhíti a torokfájást


Régi jól bevált szokás hagymalevet használni megfázás és torokfájás kezelésére. Rendkívül gyorsan hat.

  • Elálltja az orrvérzést


A lilahagymával elállíthatod az orrvérzést. Elegendő, ha megszaglászod a félbevágott hagymát.

  • Védi a szívet


Gyakori fogyasztása védi a szíved a koszorúér-betegségtől, és szabályozza a magas vérnyomást.

  • Szabályozza a koleszterinszintet


A nyers lilahagyma fogyasztása csökkenti a szervezet rossz koleszterinszintjét.

  • Megállítja a rákos sejtek növekedését

A hagymában lévő kéntartalmú vegyületek megállítják a rákos sejtek növekedését, védik a szervezetet a fekélyektől és különböző betegségektől.


… és legyen egy ráadás is, bár még sorolható lenne: a lilahagymában lévő kéntartalmú vegyületek támogatják az immunrendszer működését. Jótékonyhatását a húgyúti fertőzések esetén is képesek kifejteni.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Bukom_Hamom via Pixabay)

 

 

 

 

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.