Örökre vége a rettegésnek, megvan a kullancs elleni legújabb csodafegyver

Bár a hosszú ujjú és szárú nadrágok viselése, a rovarriasztó szerek használata, a rendszeres kullancsellenőrzés és a védőoltás segíthet távol tartani a veszélyes parazitákat, kanadai kutatók rájöttek, mi a legjobb fegyver ellenük.

2024. május 9., 12:08

Szerző:

Az éghajlatváltozás miatt a kullancs egyre több helyen bukkan fel, ráadásul több faja is veszélyes betegségeket is terjeszt. Csak a megelőző intézkedések, például a hosszú ujjú és szárú nadrágok viselése, a rovarriasztó szerek használata, a rendszeres kullancsellenőrzés és a védőoltás segíthet csökkenteni a kullancscsípés és az általa terjesztett betegségek kockázatát – írja a ZME Science.

A hangyáktól ugyanakkor a kullancs retteg, azok ugyanis képesek még őt is kizsákmányolni, ezért a vérszívók messziről kerülik őket. Ha tehát mi emberek jelezni tudnánk a kullancsoknak, hogy ellenségeik a közelben vannak, akkor valószínűleg elkerülnének minket – legalábbis ez volt a feltételezése a kanadai Simon Fraser University kutatóinak vadonat új kísérletük során.

Ennek során a kutatók először hangyaferomonokkal szennyeztek be néhány területet, amiket a kullancsok valóban elkerültek. Ezután egy kémiai elemzést követően pontosan azonosították azokat a vegyületeket, amelyeket a kullancsok elkerültek. Végül vegyészekkel együttműködve szintetikusan előállították ezt a vegyi anyagot, amiről kiderült, hogy a kullancsok ugyanúgy elkerülik. Végül a kutatók szabadalmat kértek a technológiájukra. 

Összességében tehát a fegyver megvan a kullancs ellen, ugyanakkor azt egyelőre nem tudni, mikor válik kézzelfoghatóvá a hangya-permet. Ami biztos, hogy a 168 korábban több cikkben foglalkozott a rettegett vérszívóval, így többek között megírtuk, hogy a kullancs ma már nem alszik téli álmot, így akár – bármilyen megdöbbentő – januárban is találhatunk magunkban kullancsot. Vagy éppen foglalkoztunk a már hazánkban is támadó kullancsléggyel, mely ugyan nem új élőlény itthon, de évről évre egyre nagyobb számban keserítik meg az életünket. Erős kitinvázuk miatt pedig szinte lehetetlenség őket lecsapni, ráadásul csípésük akár még anafilaxiás sokkot is kiválthat.

Fontos tudni, hogy a kullancsok irtása a szabadban egyáltalán nem lehetséges, így kirándulásnál vagy akár kerti munka közben is tanácsos riasztószereket használni, majd átvizsgálni magunkat. Azaz amennyiben érintkeztünk az aljnövényzettel, úgy mindig gondoljunk arra, hogy találkoztunk a vérszívókkal. Viszont ha átnézzük magunkat, családtagjainkat alaposan egy zseblámpa segítségével, akkor az egészen kicsi, lárva-nimfa kullancsokat is észrevehetjük, és ezeket eltávolítva megelőzhetjük gyakorlatilag az összes kullancs által terjesztett kórokozó miatti betegséget.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrása: makamuki0 / Pixabay)

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.