Itt van minden, amit a krónikus fáradtság szindrómáról tudni kell

Elemzések szerint a krónikus fáradtság szindróma többeket érint, mint azt bárki gondolná. 

2024. május 7., 08:41

Szerző:

A krónikus fáradtság szindróma egy súlyos, hosszú távú betegség, amit a nevéből adódóan rendkívüli fáradtság jellemez, kutatások szerint pedig előfordulása gyakoribb lehet, mint azt eddig bárki hitte volna. 

Több millió embert érint

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) által közzétett adatok azt mutatják, hogy az állapot nagyjából 3,3 millió amerikai felnőttet érint, s bár a kutatás nem terjed ki Európára, feltehetően nálunk sem sokkal jobb a helyzett. A becslés egyébként 50000 amerikai részvételével készült 2021 és 2022 között. Az így kapott számok már csak azért is nagyon sokkolóak, mert egy korábbi tanulmány 836 000 és 2,5 millió közötti tartományba helyezte a krónikus fáradtsággal küzdők számát. Elizabeth Unger a CDC krónikus vírusos betegségek részlegének vezetője és a tanulmány társszerzője elmondta, hogy a krónikus fáradtság szindróma egy összetett, több rendszerű betegség, amelyet főként tevékenységkorlátozó tünetek jellemeznek. A betegség minden korosztályt érinthet, viszont a kutatás szerint az életkorral növekszik a kialakulás kockázata, a 50-69 év közöttiek a legveszélyeztetettebb korcsoport. A tanulmány állításai alapján pedig a nők esetében kétszer akkora a megjelenés esélye, mint a férfiaknál. Döbbenetes, de a megbetegedések aránya csökken a családi jövedelmek növekedésével és a lakóhelyek nagyvárosiasodásával. 

Nehéz diagnosztizálni 

A CDC egyébként megjegyzi, a betegségben szenvedők körülbelül 90 százalékát nem diagnosztizálták, ennek oka nemes egyszerűséggel, hogy sokan nem is fordulnak szakemberhez a tünetek miatt. Ráadásul a krónikus fáradtság szindróma nehezen is diagnosztizálható, hiszen a tünetek nem egyértelműek, egyéb más problémákat is jelezhetnek. Nagyon hasonló jellmezőkkel bír ugyanis például a hosszú covid is, a tartós fáradság, kognitív problémák, fejfájás és alvászavarok éppen ezért kapásból nem a szindrómára asszociálnak. Ami még inkább megnehezíti a diagnózis felállítását, hogy az egészségügyi szakemberek sem veszik feltétlenül komolyan a betegséget, sőt a legtöbb amerikai orvosi iskola nem is beszélnek, tanulnak a szindrómáról. 

Íme a tünetek a teljesség igénye nélkül: 

  • Több mint hat hónapig tartó kimerültség
  • Alvászavar
  • Izom- vagy ízületi fájdalom
  • Szédülés
  • Kognitív zavar
  • A tünetek súlyosbodása fizikai vagy szellemi tevékenység után

Kezelése 

Az állapot oka alapvetően ismeretlen, de kutatások szerint több tényező is szerepet játszhat a kialakulásában, beleértve az olyan fertőzéseket is, mint a Lyme-kór vagy éppen a mononukleózis. Fontos, hogy ezeket a tüneteket senki ne hagyja figyelmen kívül, még akkor sem, ha az orvos mást mond. Mindenképpen kérjen több vizsgálatot is, amennyiben a tünetek nem javulnak, ugyanis a leglényegesebb ilyenkor, hogy ki lehessen zárni a tényt, nem más, súlyos betegség okozza a bajt. A CDC szerint a tünetek mérséklődhetnek különböző mélylégzéses tecnikákkal, valamint izomlazítással, így jó ötlet lehet elmenni jógázni, pilatásre vagy egyéb mozgásterápiás kezelésekre. A kutatók továbbá azt mondják, a krónikus fáradtság szindróma enyhülhet, ha csökken az egyén életében a stressz és a szorongás. 

(Forrás: Everyday Health, Fotó: Freepik)

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.