Fogyni komótos tempóban is hatékonyan lehet

Mutatjuk, mennyi idő szükséges 20 kilogramm leadásához, ha az ember nem követ drasztikus diétát.

2024. május 6., 13:11

Szerző:

Sokan a gyors megoldást ígérő módszerekkel próbálkoznak, és megszorító diétákba kezdenek akkor is, ha pontosan tudják, ezek nemcsak, hogy nem fenntarthatók, de hosszú távon további hízáshoz és a testösszetétel nem kívánt megváltozásához vezetnek – írja a Nők lapja. A portál szerint mértékletesen is sokkal-sokkal kevesebb időbe telik a súlyfelesleg leadása, mint amennyi annak felszedése volt, nincs tehát ok arra, hogy halogassuk a fogyókúra elkezdését. Fogyni fontolva haladva is hatékonyan lehet, sőt, a kutatások azt igazolják, hogy a lassan leadott kilók nehezebben csúsznak vissza.

Másképp tudnak fogyni a férfiak és a nők

A 20 kiló leadásához – már amennyiben mértékletesek vagyunk – körülbelül 4-5 hónap szükséges – írja a portál. Ez persze nagyban függ az aktuális súlyunktól, a diéta típusától, attól, hogy edzünk-e a fogyókúra mellett, és ha igen, akkor mit, de beleszámít a nem és az életkor. Gyors és egészséges fogyás nem létezik, legfeljebb extrém magas (jóval száz kiló felett) testsúly mellett olvadhatnak ilyen gyorsan a kilók.

Ha pedig rövid idő alatt túl sokat fogy, az növelheti az izomvesztés, a krónikus fáradtság, a magas vérnyomás kockázatát, és azzal a veszéllyel is jár, hogy folyton farkaséhes lesz.

Reálisabb célkitűzés lehet, ha azt mondja, hogy egy hónap alatt mondjuk 4-5 kilót ad le (ez is egy egészen tempós fogyás), pláne, hogy ezzel is pár hónap alatt elérheti céljait.

Milyen mértékű fogyás egészséges?


20 kilót leadni 4-5 hónap alatt nemcsak, hogy megvalósítható és fenntartható célkitűzés, de az egészséges fogyás mértéke is heti 1-2 kiló.

Ezt a célt kalóriadeficites étkezéssel és rendszeres testmozgással viszonylag könnyen elérheti. Ne törekedjen többre, mert ha ennél a biztonságos mennyiségnél többet, nagyobb ütemben veszít, az megterhelheti a fizikai és mentális egészségét, ezért jobb, ha fenntartja a folyamatos fogyást. Jó tudni azt is, hogy a fogyókúra elején előfordulhat ennél jóval gyorsabb súlyvesztés is, de ez javarészt víz, így a későbbiekben óhatatlanul lelassul a tempó, de ha lassabban is, folyamatos lesz a fogyás.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: PublicDomainPictures via Pixabay)

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.