Íme a munka, ami segíthet megelőzni a demenciát

Az agy számára kihívást jelentő munkakörökben dologzók idősebb korukban kevésbé valószínű, hogy demenciát tapasztalnak. 

2024. május 6., 11:06

Szerző:

A munkája kihívást jelent az agya számára? Akkor van egy jó hírünk, egy tanulmány szerint ugyanis a több gondolkodást igénylő feladatok segíthetnek abban, hogy az elme éles maradjon az öregedés dacára is, ami azt jelenti, hogy a demencia kialakulásának esélye is kevesebb. 

A kutatás

Egy több mint 7000 (69 és 104 év közötti) felnőtt bevonásával végzett kutatás eredményei azt állítják, hogy azoknál az embereknél, akiknek korábban mentálisan stimuláló foglalkozásaik voltak, kisebb volt az enyhe kognitív károsodás és a demencia kockázata 70 éves koruk után, mint azoknál, akiknek a múltban nem ilyen jellegű feladataik voltak. Bjørn H. Strand, a tanulmány szerzője az oslói Norvég Közegészségügyi Intézet kutatóprofesszora azt mondja, ez a tanulmány alátámasztja az elképzelést, hogy minél többet használja valaki fiatalon az agyát, annál jobban felkészül a kognitív hanyatlás megelőzésére a későbbi életében. 

Számít a foglalkozás 

Egy másik kutatásban egyébként 305 egyedi foglalkozás adatait is elemezték, az adatok összehasonlítása közben pedig kiderült, hogy azoknál, akik jellemzően rutinmunkát végeztek, 74 százalékkal volt magasabb az enyhe kognitív károsodás kialakulásának kockázata, 37 százalékkal pedig a demencia esélye. A tanulmányban kiemelték azt is, hogy a korábban legalacsonyabb kognitív igényű munkakörökben dolgozók 42 százaléknál diagnosztizáltak enyhe kognitív károsodást, míg a legmagasabb kognitív igényű munkahelyen dolgozók mindössze 27 százalékánál. 

Egyéb tippek

Persze a kutatás kitér arra is, hogy értelemszerűen nem lehet mindenkinek olyan munkája, ami folyamatosan energetizálja az agyat. Ezeknek az embereknek éppen ezért azt javasolják, hogy a munkahelyükön kívül vegyenek részt kognitív képességfejlesztő tevékenységekben. Ez lehet akár az olvasás, egy új nyelv magtanulása, hangszeren való játék, de még a keresztrejtvény fejtés is. Ezenkívül a demencia elkerülésében hatalmas szerepet játszik az egészséges életmód is, szóval az agytornán túl fontos lehet odafigyelni a megfelelő táplálkozásra, testmozgásra, folyadékbevitelre, a szociális kapcsolatok ápolására és persze a kiegensúlyozott alvásra is. 

(Forrás: Everyday Health, Fotó: Freepik)

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.