Az állandó fogfájás növelheti a rák kockázatát

A szájüreg, a fogak és az íny egészsége az egész szervezetünkre hatással van.

2024. május 3., 20:41

Szerző:

A szájüregi rák egyik tünete a krónikus száj- és fogfájás, amely nem múlik el. Ha fáj a szája vagy a fogai, és a fájdalom nem múlik, és szokatlan dudort vagy furcsa színű foltot észlel, mondja el fogorvosának aggodalmát, hogy elvégezhessék a szájrák vizsgálatát – javasolja a Rosental. A Házipatika cikke szerint akár tüdőrák tünete is lehet a fogakban és állkapocsban érzett fájdalom, de a betegség kezelése is negatívan hathat a szájüregre. Maga a rák általában akkor okozhat fogfájást, ha átterjed a fej és a nyak területére. Az Egészségkalauz cikke arról ír egy kutatásra hivatkozva, hogy a fog- és ínyproblémák akár 75 százalékkal is megnövelhetik a májdaganat kialakulásának kockázatát.

Fogfájásból áttétes rák

Szörnyű tortúrán esett át az a Nicole Kowalski, akit korábban fogorvosa visszautasított jelentéktelen panaszai miatt. A Los Angeles-i nő még 2017-ben hónapokig panaszkodott állkapocsfájdalomra, amivel kapcsolatban orvosai megnyugtatták: nincs oka aggodalomra – írja a Borsonline.  Később kiderült, többszörös áttétes rákja van. 

A fogorvos kihúzta a fiatal nő szuvas fogait, amelyek a fogfájást okozták, és biopsziát vett az állkapocsdaganatból. Mivel a tumor mellrákra utaló jellegzetességeket mutatott, ezért a fogorvos sebészhez irányította a nőt. A vizsgálatok és a további biopsziák után az orvosok mellrákot diagnosztizáltak a nőnél, amely a jobb melléből indult ki, és már átterjedt a bal mellére, az állkapcsára, a nyirokcsomókra, a koponyára, a bordákra, a gerincre, a kulcscsontra és a jobb combcsontra is – írja a Magyar Hírlap

A fogfájásnak számos oka lehet

fogfájás – pontosabban az, amit annak érzékelünk – jöhet az állkapcsunkból is. Ennek hátterében gyakran a rágóízület valamilyen problémája, például gyulladása áll. Az ízület nem megfelelő működése akár szájzárat is okozhat. Az állkapocs izomzata ilyenkor begörcsöl, és nem tudjuk kinyitni a szánkat – ez akár porcelmozdulás következménye is lehet – írja a Házipatika.

Az arcüreggyulladást is könnyen összekeverhetjük a fogfájással. Az arcüregek nyálkahártyájának gyulladása ugyanis fájdalmas nyomásérzetet okozhat a felső fogsor hátsó részén – az itt található fogak gyökerei ugyanis közel vannak az arcüreg aljához. De előfordulhat az is, hogy a valódi fogfájást keverjük össze az arcüreggyulladás okozta fájdalommal - egyébként egyes esetekben fogproblémák is állhatnak az arcüreggyulladás kialakulásának hátterében.

 

Talán meglepően hangzik, de szívbetegség is okozhat fogfájáshoz hasonló fájdalmat. A szívproblémák jelentkezése gyakran okoz fájdalmat a bal vállban és felkarban, de előfordulhat, hogy a fájdalom az alsó fogsor illetve az állkapocs területén jelentkezik. Ez lehet angina, azaz szívizomzat vérellátási elégtelenségének tünete, amiből akár szívroham is kialakulhat. Éppen ezért, ha tudjuk,hogy a fogaink egészségesek, mégis erős fájdalmat érzünk az alsó állkapcsunkban, forduljunk mindenképpen orvoshoz.

nyálkövesség a nyálmirigyek betegsége. A nyálkövek összetétele a fogkőéhez hasonló, a tünetek pedig igen kellemetlenek tudnak lenni. Ha a kövek elérnek egy bizonyos méretet, eltömítik a nyálcsatornát. Ennek fogfájás, illetve az érintett nyálmirigy duzzanata lehet a következménye. A nyálkövességet röntgenvizsgálattal lehet diagnosztizálni, nagy méretű kövek esetében műtétre is szükség lehet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.