Fenyő Iván szerint nem félünk eléggé az AI-tól: Már most nem tudja az ember ezt kontrollálni

Fenyő Iván messzire vezető gondolatokkal figyelmeztet arra, hogy a mesterséges intelligencia nem csak egy jópofaság, amire lecserélték Kudlik Júliát a Deltában.

2024. május 4., 06:21

Szerző:

Fenyő Iván péntek délután egy rendkívül hosszú eszmefuttatást publikált a mesterséges intelligenciáról. Az ihletet az a pár hetes hír adta, hogy Kudlik Júlia helyett most már egy mesterséges intelligencia (azaz artificial intelligence, azaz AI) által generált virtuális műsorvezetőnő vezeti a Deltát.

Fenyő Iván figyelmeztet

Maga Kudlik Júlia is reagált arra a hírre, hogy utódját-kolléganőjét nem anya szülte, hanem mesterséges intelligencia, és neki is csak negatív gondolatai támadtak a hírtől. Hát Fenyő Iván sem optimista, ha az AI-ról van szó. A színész-életmódinfluenszer a következőket írja az Instagramon:

„Na ez a nagyon kemény..!!! És ez még csak ma... Az elkövetkezendő 10-15 évben döbbenetes és óriási változások várhatóak ezen a területen, mint AI, mesterséges intelligencia...
Én már pár Instagram story-ban megosztottam érdekes vagy elgondolkoztató videókat, morzsákat, híreket erről a jövőről, és a mostani kutatásokról, fejleményekről, de eddig csak ott tartottunk, hogy »jaj, de menő!« meg »jaj, de jópofa!«, meg »de durva, hogy már ilyen is van..!«… de ez sokkal veszélyesebb is lehet ennél.. Az elmúlt hetekben, és hónapokban pontosan tudjátok, hogy különböző mesterséges intelligencia programok, meg külföldi emberek fordító programokkal újabb és újabb fenyőiván-profiloknak adtak ki magukat, és többek között egy embertől már pénzt is csaltak ki. Becsapnak.. Te meg nem figyelsz.. Mert olyat tudott írni egy gép, egy program.. észre sem vették, hogy fake... vagy hogy furcsa, ahogy beszél... mert azt adja, amit látni vagy hallani akartak... és lépre mentek... ez meg okos...
És ez csak a jéghegy csúcsa. Ez a legkisebb lehetséges kár, és veszély, vagy kockázat ami történhet már most akár mesterséges intelligencia által. Előfordulhat már most, hogy felhív egy hang, aki apád hangja vagy anyád hangja és megkér, hogy segíts neki és utalj át pénzt. És kiderül, hogy az csak apád vagy anyád hangján megszólaló mesterséges intelligencia. És mögötte csalók vannak.
Itt a chat GPT és a mostani robottechnológai fejlesztések összekapcsolódásával komoly kockázatok, lehetőségek alakulhatnak ki. (Már most olyan robotokat csináltak, akik embereket megvernek tollasban, vagy pingpongban. Már most olyanokat tudnak szaltózni, futni, ugrani robotok, hogy ügyesebbek, mint egy ember, és nem hibáznak. Nézz körül az interneten.)
Tartsd nyitva a szemed! Láss is, a sok baromság nézegetése közben...
Persze egy millió új lehetőség nyílik meg a kommunikációra, a szórakoztatásra, sőt az utazásra, vagy a gyógyításra is. De...
Veszélyek új lehetőségei, ellenséges akaratok, robotechnológia fegyverek, a robotok önálló életre való vágya, önmaguk általi irányítása, de akár csak átverések, vagy minimum csak az emberek munkájának fokozatos elértéktelenedése merülhetnek fel...”

Hát ennyi fér ki egyszerre egy Instagram-posztba, de Fenyő Iván kommentben folytatja, többek között a következőket írva a mesterséges intelligencia megérkezéséről a hétköznapokba:

„És már itt van. Nézzétek, épp már a magyar tévében is. Itt van már... persze mi még most is csak mosolygunk, vagy épp észre sem vesszük... Hisz ez egy ártatlan egyszerű jópofa kis dolognak tűnik, de nézzétek a mélyére. Nézzétek mögé. Vegyétek észre az irányt és a lehetőségeket. Minden amiről hallottunk régen a robotos filmekből a Terminátor filmekből, az egy pár év múlva már nem csak egy szép fantázia, hanem abszolút lehetséges jövőkép, vagy opció lehet. Már most nem tudja az ember ezt igazán kontrollálni vagy kordában tartani, és egy olyan dolgot épít, ami bőven túlnőheti... Érdekes felé megy a világ...”

Az alábbi posztban még többet olvashat a témáról.

(Kiemelt kép: Fenyő Iván Instagramja)