Hullákon keresték meg a mellékest Budapesten a boncmesterek

Boncmesterek ellen emeltek vádat Budapesten. Milliókat kereshettek a hullákon. 

2024. április 20., 11:21

Szerző:

Korrupciós bűncselekmények miatt emeltek vádat Budapesten három boncmester, egy segédboncmester és egy adminisztrátor ellen vesztegetés elfogadása miatt – közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken az MTI-vel. A vádirat szerint egy 33 éves férfi egy budapesti orvostani intézetben boncmesteri szakképzettséggel dolgozott, ahol többek között a halottak beérkezésével és kiadásával kapcsolatos adminisztráció, a temetkezési vállalatokkal és hozzátartozókkal való kapcsolattartás, valamint a tárolási-hűtési díj beszedése, arról számla kiállítása volt a feladata – írja a Népszava.

Az egyik halottkezelő lakásán két millió forintot foglalt le a rendőrség Budapesten 

A férfinak különböző temetkezési vállalkozók rendszeresen ígértek és adtak korrupciós pénzt azért, hogy az elhunytak hozzátartozóit hozzájuk irányítsa, illetve olyan egyéb kérések teljesítésért, mint a soron kívüli boncolás elintézése és a holttestek tárolási díjáról valótlan összegű számlák kiállítása. Az egyik ilyen vállalkozó hasonló módon jogtalan előnyt ígért további 4, másik kórházban dolgozó egészségügyi alkalmazottnak, 3 férfinak – 2 boncmesternek és egy segédboncmesternek – valamint egy adminisztrátorként dolgozó nőnek is – írja közleményében a Fővárosi Főügyészség. A korrupciós cselekményeket a Nemzeti Védelmi Szolgálat észlelte és derítette fel. A Fővárosi Főügyészség az egészségügyi alkalmazottakat vesztegetés elfogadásával – kettejüket több rendbeli, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett alakzattal – vádolja. A főügyészség börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását, és foglalkozástól eltiltást indítványozott a vádiratban.

A rendelkezésre álló adatok szerint a férfi – beosztását kihasználva – egy temetkezési vállalkozónak a hivatalos díjnál alacsonyabb összegeket számlázott ki az elhunytakkal kapcsolatos szolgáltatásokért. A 30 éves férfit a BRFK nyomozói 2021. szeptember 20-án állították elő, és vesztegetés elfogadása bűntett miatt hallgatták ki. A gyanúsított lakásán mintegy kétmillió forintot foglaltak le – írja a police.hu. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MAXIME GRUSS / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP)

Szándékosan savat itattak meg egy férfival még márciusban, mert sokat tud egy kiterjedt csalási ügyről, és el akarták hallgattatni. Az áldozathoz állítólag nem hívtak mentőt, csak kirakták a Péterfy utcai kórháznál. A rendőrség ismeretlen tettes ellen folytat büntetőeljárást - írja az rtl.hu.