Nemcsak Udvaros Dorottya távozik a Nemzetiből

Több színész távozik a Nemzeti Színházból. 

2024. május 4., 13:26

Szerző:

Pénteken derült ki, hogy miután nem kapott szerződést, otthagyja a Nemzeti Színházat Udvaros Dorottya. Ahogy arról beszámoltunk, Vidnyánszky Attila nem hosszabbította meg a színésznő szerződését. Azóta számos más színész távozásáról is megjelentek hírek.

A színésznő elárulta, a direktor legfőbb érve az volt, hogy a Nemzeti nehéz anyagi helyzetben van. „A kormány elvont 380 millió forintot a színháztól, és idén már nem sikerült befoltozni a költségvetésen ütött lyukakat. Elfogadom, hogy anyagi problémák vannak, de ha valóban ilyen rossz a helyzet, akkor miért kell újabb és újabb külföldi rendezőt leszerződtetni hatalmas összegekért? A Nemzetiben már alig rendeznek magyar művészek” – mondta a Magyar Hangnak adott interjújában.. Udvaros azt is elárulta, hogy Vidnyánszky Attila azt is kifogásolta, hogy Udvaros „nem teljesítette a kötelező előadásszámát”.

Udvaros 2002-ben szerződött a színházhoz, így dolgozott Schwajda György, Alföldi Róbert és Vidnyánszky Attila igazgatói irányítása alatt is. Jelenleg négy szerepet visz a színházban. A színésznőt 2023-ban beválasztották a nemzet színészei közé – emlékeztet a Telex. A Magyar Hangnak Udvaros azt mondta, mivel nyugdíjas korú, Vidnyánszky különösebb indoklás nélkül megszüntethette a szerződését. 

Úgy tudni, hogy nem tér vissza a Nemzetibe a Rómeó és Júlia tavaly novemberi előadásán súlyos balesetet szenvedő, azóta is lábadozó Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó sem a társulathoz.

Nem Udvaros Dorottya az egyetlen, aki távozik a Nemzeti Színházból

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó november 10-én szenvedtek balesetet a Nemzeti Színház Rómeó és Júlia című előadása közben. Több méter magasról zuhantak le, és végtagsérüléssel kórházba szállították őket. A rendőrség is nyomozást indított a baleset miatt.Ők nemrég ügyvédhez fordultak, amiért nem kaptak semmilyen kártérítést azután, hogy még tavaly novemberben négy métert zuhantak a Rómeó és Júlia díszletének vastraverzéről, és komoly sérüléseket szenvedtek – írja a 444.

Az Index információi szerint ugyanakkor nem Udvaros az egyetlen, aki távozik a színházból. Úgy tudjuk, hogy a súlyos balesetet szenvedett Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia sem tér már vissza, mellettük Barta Ágnes és férje, Mészáros Martin, illetve Szép Domán és Szabó Sebestyén László is felmondott, Farkas Dénes pedig már korábban távozott. Rajtuk kívül két színésznő gyermeket vár, ők egy ideig szintén nem fognak játszani.

Kerestük az érintetteteket, egyelőre Barta Ágnest értük el, aki megerősítette, hogy az évad végétől nem lesz már a társulat tagja, közös megegyezéssel távozik. Mint az Indexnek elmondta, ez egy hosszabb folyamat eredménye, és a továbbiakban szabadúszóként fog dolgozni.

(Kiemelt képünkön: Nemzeti Sziház hátsó fele és művészbejárója Fotó: Wikipédia)

A hazai médiatörténelemben először fordul elő, hogy a két ismert műsorvezető ugyanabban a műsorban köszönti reggel – ezúttal – a hallgatókat. Pachmann Péter ugyanis hat év után visszatér a Jazzy-re és csatlakozik a Business Class műsorvezetői gárdájához: Gundel Takács Gáborhoz, Kamasz Melindához és László Csabához.