Oda a mentelmi jog, Gy. Németh Erzsébet bíróság elé állhat

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.

2024. április 30., 13:48

Szerző:

Nem érvényes többé Gy. Németh Erzsébet (DK) esetében a mentelmi jog, mivel azt az országgyűlés 140 igen, 43 nem szavazattal, tartózkodás nélkül felfüggesztette. Az ellenzéki politikus ellen az Országgyűlés honlapján közzétett határozati javaslat szerint egy magánszemély tett feljelentést február 22-én „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!" címmel tartott online sajtótájékoztatója miatt. A Pesti Központi Kerületi Bíróság ezt követően kérte az Országgyűléstől a mentelmi jog felfüggesztését.

A feljelentés szerint a képviselő nagy nyilvánosság előtt olyan kijelentéseket tett, amelyek értelmében a feljelentő hivatali beosztásával tudatosan visszaélt egy bűnös magatartás szándékos eltussolása érdekében. Ugyanakkor arról egyáltalán nem adott tájékoztatást, hogy a feljelentő büntetőeljárás megindítását kezdeményezte. A feljelentés alapján Gy. Németh Erzsébet a valósággal ellentétes mondatok nagy nyilvánosság előtt történő közzétételével megvalósította a Btk. szerinti rágalmazás vétségét.

Az ügyben az Országgyűlés mentelmi bizottsága három igen és két nem szavazattal a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolta.

Hargitai János (KDNP), a mentelmi bizottság elnöke elmondta: a feljelentő Áder János volt köztársasági elnök húga, Pölöskei Gáborné volt. Úgy értékelt: a bicskei eset feltárását a közvélemény elvárja, az események bíróság előtti tisztázása a nyilvánosság tájékoztatása érdekében is indokolt, ha a mentelmi jogot fenntartanák, akkor ennek az igénynek tennének keresztbe.

Gy. Német Erzsébet azt mondta, a képviselők feladata a hatalom ellenőrzése, a mentelmi jog felfüggesztése ennek korlátozása.

„Nem fognak elhallgattatni, el fogom mondani, hogy ki mindenki felelős a bicskei szégyenletes ügyekért, Novák Katalinon, Varga Juditon, Balog Zoltánon át egészen Pölöskei Gáborné Áder Annamáriáig”

– hangoztatta.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrása: Fotó: Pesti Hírlap archív)