Jön a fagy – Mutatjuk, hogyan védheti meg a növényeket

A tavaszi fagy sok bosszúságot okozhat azok számára, akiknek kertjük vagy gyümölcsösük van, szerencsére ma már többféle módszer létezik a kár enyhítésére. 

2024. március 5., 08:19

Szerző:

Érkezik a tavaszi fagy, ami az utóbbi években is komoly fagykárokat okozott. Az ország különböző részein eltérő mértékben károsíthat a tavaszi fagy, a kár mértékét befolyásolja, hogy milyen mélyre süllyed a hőmérséklet és mennyi ideig kell elviselnük azt a növényeknek – írja a seedplus.hu. A szaklap cikke szerint ilyenkor a legérzékenyebbek a virágrügyek, és egyben ez a legkritikusabb időszak a gyümölcsfajok és a gyümölcsösgazdák számára. Ilyenkor dől el, hogy milyen terméssel kalkulálhatnak, egyáltalán lesz-e termés. A hőmérsékletet azonban nem tudjuk befolyásolni. Vagy mégis?

A fagykárosodás mértékét a növény genetikailag meghatározott fagytűrésén kívül a környezeti tényezők, elsősorban a hőmérséklet határozza meg. Befolyásolja a lehűlés, a legalacsonyabb hőmérséklet időtartama, a felmelegedés sebessége, a fa kora, egészségi állapota, kondíciója és az, hogyan készültek fel a télre a termésrügyek. A termő a legérzékenyebb rész, többnyire csak ez fagy el, azonban ez elegendő ahhoz, hogy a virágrügy elveszítse funkcióképességét. Amennyiben tovább csökken a hőmérséklet, úgy a porzók, a sziromlevelek, majd az egész virág megbarnul, elpusztul.

A fagy ellen többféle módszerrel védekezhetünk

A tavaszi fagyok elleni védekezésre ma már jó néhány megoldás rendelkezésre áll, de tökéletes módszer nincs. A fagyvédelem passzív módszereinek ismérve, hogy már jóval a fagy keletkezése előtt alkalmazzuk. Ilyen a jó termőhely kiválasztása, a nagyobb koronamagasság, metszés, öntözés, talajtakaró növények karbantartása, talaj- és növénytakarók alkalmazása. Továbbá a fagytűrőbb fajok ültetése, a törzs festése, szigetelése, kémiai védekezés, tápanyag-gazdálkodás, növénykondicionálás. Ezek mind segíthetnek a fagy elleni védekezésben, de egyedüli megoldást nem jelentenek.

Az aktív módszerek alkalmazása csak közvetlenül a fagy beállta előtt vagy közvetlenül a fagy beállta után, a kritikus hőmérséklet elérésekor kezdődik. Ebben az esetben különböző módszerekkel megemeljük a hőmérsékletet a növény körül. Ez lehet a füstölés, a paraffingyertyás ültetvényfűtés, fagyvédelmi telepített vagy vontatott gép, fix vagy mobil szélgép, fagyvédelmi felső öntözés. 

A megfelelő műtrágyázás javítja az ültetvények általános egészségi állapotát és a kedvezőtlen éghajlati viszonyokkal szembeni ellenálló képességét. A fagypont alatti hőmérséklet jégkristályok képződését eredményezi a növényekben, amelyek úgy védekeznek e folyamat ellen, hogy szénhidrátot és káliumot pumpálnak sejtjeikbe, ezáltal fenntartják a sejtek optimális működését.

Megmenthetjük-e a fagyott növényünket?

Fontos a nagyon gyors reagálás, a bekövetkezett fagyhatást követően a lehető leggyorsabban, legfeljebb 24 órán belül meg kell kezdenünk a védekezést. Ma már többféle termék áll rendelkezésünkre. Ezek a termékek természetes aktivátorok, amelyek fokozzák a növények különböző biológiai és anyagcsere-folyamatait. Speciális formulájuk megoldást jelent a legfontosabb tápanyagok felvételéhez, hasznosulásához. Fagyok után azonnal alkalmazva segíthetjük a metabolikus folyamatokat, és jelentős mértékben csökkenthetjük a fagystressz okozta károkat.

(Kép forrása: Pexels)