Egyre több a koronavírusos beteg, oltópontok nyílnak

Egyre több a koronavírusos beteg, ezért Budapest oltópontok nyílnak. Mutatjuk mely egészségügyi intézményekbe lehet időpontot foglalni. 

2023. december 12., 10:01

Szerző:

Budapesten egyelőre három oltópont nyílt, az EESZT-ben az is foglalhat időpontot, aki első oltásra jelentkezik és az is, aki harmadik vagy negyedik emlékeztető oltást szeretne kérni – írja az Economix. A Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér felületén a TAJ-szám megadása után lehet időpontot foglalni vakcinára. Budapesten három helyen a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézetben, a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben és a Dél-Budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban oltanak.

Az 5-11 évesek részére történő időpontfoglaláshoz a vakcinainfo.gov.hu oldalon a gyermek TAJ-számával és születési dátumával lehetséges a belépés, a regisztrációt követően néhány napos átfutási idővel. Az 5-11 éves gyermekek esetében az időpontfoglaló rendszer a gyermekoltáshoz használható Pfizer-Biontech vakcinát, illetve a 6-11 éveseknek a Pfizer mellett a Moderna vakcinát is felajánlja.

A második oltás időpontjáról a gyermekek esetében is az első oltás alkalmával ad tájékoztatást az oltópont. A 12-18 év közöttieknek a harmadik emlékeztető oltás csak ott lehetséges, ahol az EESZT-n az oltásra foglaláskor a cím mezőben szerepel a korosztály (12-18 évesek) harmadik emlékeztető oltása.

Aki első oltásra jelentkezik a vakcinainfo.gov.hu felületen, annak a regisztrációt követően néhány napos átfutási idővel lesz lehetősége időpontfoglalásra. Alapesetben a második oltás időpontjáról az első oltás alkalmával tájékoztatják majd az oltóponton. Az elmaradt második körös oltás időpontfoglalására azoknak van lehetősége, akik az első oltásukat már megkapták itthon, viszont a második oltásukat még nem vették fel a vakcinához meghatározott várakozási időn túli időpontig. Ezen esetben időpont csak olyan típusú vakcinára foglalható, amilyennel az első oltás történt.​ A harmadik vagy negyedik emlékeztető oltás esetében: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen,és Sinopharm vakcina választható az orvosi ajánlások alapján.​

A 48. héten több hétig tartó stagnálás után ismét emelkedett a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). A tendencia a mintavételi helyek többségénél – 14 helyszínen – emelkedő. Békéscsabán, és Budapest mindhárom szennyvíztisztítójának ellátási területén, valamint a Budapest környéki agglomerációs településeken is emelkedett a koronavírus koncentráció. Debrecenben, Egerben, Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szekszárdon és Tatabányán is. Nyolc településen pedig stagnálást mértek. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja 12 helyszínen a magas, 10 helyszínen pedig az emelkedett kategóriába sorolható – írta a lap.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Koronavírus tájékoztató oldal / Facebook)