Prosztatarák: a testsúly komolyan befolyásolja a túlélést

Az egészséges testsúly a tanulmányok szerint életmentő lehet, ha a prosztatarák tüneteit kell leküzdenünk. Túlsúly esetén négyszer nagyobb a rák áttétképződésének esélye.

2024. május 3., 08:56

Szerző:

A táplálkozás nemcsak a prosztatrák megelőzésében játszik fontos szerepet, hanem felismert rák esetén is kulcsfontosságú. Az eredményes kezelés érdekében törekedni kell a túlsúly normalizálására, de az alultápláltság megelőzésére és a kezelés okozta mellékhatások étrendi terápiájára is – figyelmeztet a Webbeteg.

Tanulmányok kimutatták, hogy a prosztatarák miatti halálozás kockázata a diagnózis idején normál testsúlyúakhoz képest több mint kétszerese az elhízott férfiaknál.

Az elhízott férfiaknál közel négyszer nagyobb a kockázata annak, hogy a rák a prosztatán túlra terjed, vagy áttétet képez.

Az egészséges testsúly elérése azok esetében is kívánatos, akiknél már diagnosztizálták a tumort.

A prosztatarák kezelésének megkezdése előtt az étrendnek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, magas rosttartalmú, ugyanakkor alacsony cukortartalmú ételekből kell állnia. Emellé javasolt a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, a szervezet hidratálása. Mindez lehetővé teszi, hogy a szervezet hozzájusson a szükséges tápanyagokhoz, ugyanakkor csökkenti az esetleges túlsúlyt. Az étkezés mellett természetesen fontos a rendszeres mozgás fenntartása is.

Táplálkozás a prosztatarák kezelése alatt

Az egyik legfontosabb szempont továbbra is az egészséges testsúly elérése vagy fenntartása.

A betegek egy részénél ez a fogyást jelenti, azonban a kezelések alatt fokozottan kell figyelni arra, hogy ez ne legyen túl gyors, és ne járjon az értékes tápanyagok megvonásával. A fehérje megfelelő bevitele különösen fontos lehet egyes kezelések során, ezt biztosítandó fogyasszon elegendő halat, tojásfehérjét, sajtokat vagy hüvelyeseket (pl. bab, borsó stb.).

Más betegeknél azonban maga a betegség és az alkalmazott terápiák is testsúlycsökkenéssel járnak, nekik inkább arra kell figyelniük, hogy elegendő kalóriát is vigyenek be szervezetükbe a tápanyagok mellett, elkerülendő a nagyfokú fogyást és az izomzat leépülését.

Prosztataműtét esetén – A gyógyuláshoz elegendő fehérje és mikroelem fogyasztása szükséges. A mikroelemek azok a vitaminok és ásványi anyagok, amelyből naponta néhány milligrammra vagy még annál is kevesebbre van szükségünk, és amelyeket szervezetünk nem állít elő (kivéve a D-vitamint), ezért ezeknek az étrendünkből kell származniuk. Ilyen például a vas, vagy a cink. Az étrend-kiegészítők helyett törekedjen arra, hogy ezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat friss zöldségekből és gyümölcsökből biztosítsa. (Sokszor a mikroelem és a nyomelem fogalma összemosódik. Nyomelemeknek azokat a mikroelemeket nevezzük, amik – nevüknek megfelelően – nyomokban fordulnak elő a szervezetben, ezért nem kell őket mindennap bevinni, ilyen például a szelén.)

Sugárkezelés esetén a terápia emésztési problémákkal (hasmenés, gázképződés) járhat, ezek ellen ajánlhatók a probiotikus készítmények. Konzultáljon kezelőorvosával ezek használatáról, komolyabb panaszok esetén gyógyszerek alkalmazására is szükség lehet a mellékhatások csökkentése érdekében.

Hormonterápia esetén a kezelés egyik mellékhatása a csontvesztés és az izomtömegvesztés, amely ellensúlyozására magasabb (1000-1200 mg) kalcium és D-vitamin (>30 ng/ml) bevitele, illetve fehérjedús táplálkozás szükséges. Ezen terápia esetén gyakori a súlygyarapodás is, amelynek kockázata szénhidrátszegény diétával és fizikai aktivitással ellensúlyozható. A hőhullámok ellen a testsúlykontroll, a meleg italok és a túl fűszeres ételek kerülése javasolható. Jelentkezhet továbbá vérszegénység, ami miatt megfelelő mennyiségű vas és a vasfelszívódás javítása válhat szükségessé.

 (Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Engin_Akyurt via Pixabay)

Tegnap 15:52

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.