Molylepke irtása házilag

Hasznos tippek, ha támad a molylepke!

2024. május 4., 14:15

Szerző:

A molylepke nem viccel, ha pedig egyszer bekerült a lakásba nagyon nehéz megszabadulni tőle. Hirtelen mindent ellepnek. Szó szerint mindent. Nappal semmi nyomuk, éjszaka kezdenek el csak igazán élni, megtámadhatják az ételt és a ruhát is. Az ellenük folytatott küzdelem pedig örök, hiszen ha nem figyelünk oda a részletekre, azonnal visszatérnek.

A lisztmoly kábé 11-14 hét alatt fejlődik ki. A nőstény molyok csak néhány napig élnek, az alatt viszont folyamatosan rakják a petéiket. A fehér petékből egy-két hét alatt lesznek a hernyók, amik újabb nyolc-tíz hétig fejlődnek – írja a Dívány. Ha hernyóval találkozunk a plafonon, ők valami kedvezőbb helyet keresve vándorolnak, ahol egy-két hét alatt lepkévé változhatnak. Persze, ha hagyjuk. 

Így vegye fel a harcot a molylepkék ellen!

A ruhamolyfélék családjának különböző fajai állati eredetű étrenden nőnek fel, mint amilyen a selyem, a gyapjú, vagy a szőrme. Habár a moly dögevő, mivel mostanság nem túl sok dögöt talál, ráfanyalodik az otthonaink kifosztására. A lisztmolyfélék lárvái ezzel szemben növényi őrleményekkel, olajos magvakkal és szárított zöldségekkel, gyümölcsökkel táplálkoznak. Azonban mindkettőre igaz, hogy óriási károkat tudnak okozni az otthonainkban.

Amikor elrepülnek előttünk, kis, porszínű lepkeként, már nagy a baj. A kártevő ugyanis nem az imágó, hanem a lárva. A lárva az, amelyik az ürülékéből szőtt hálót benne hagyja a lisztben, a darában, vagy bármiben, amihez hozzáfér. Viszont nagyon nehéz észrevenni őket, hiszen eldugott helyeken élnek és szaporodnak. A plafonon, a falon, a bútorok mögött – írja az Agroinform.

A molyok imádják a levegőtlen, zárt tereket. Ha szeretnénk elkerülni, hogy mindent felzabáljanak, rendszeresen mozgassunk át mindent a szekrényekben, kamrákban, garázsokban a dobozokat, edényeket, és ügyeljünk rá, hogy rendszeresen át legyen szellőztetve. A bukó ablak nem megoldás, rendes kereszthuzatra van szükség.

A molyok imádják a nehezen hozzáférhető helyeket, így a szekrények mögött például egész szülőotthonok kaphatnak helyet. Szintén veszélyes lehet a hűtőszekrény hátulja. Ezeken a helyeken nyugodtan le tudják rakni petéiket, és az utódaik a legnagyobb biztonságban fejlődhetnek ki.

Szintén nagy kedvencük a magas hőmérséklet és a magas páratartalom, amelyek hatására a petékből két hét alatt kelnek ki a lárvák, és kezdenek el mohón táplálkozni. Fejlődésük három hónaptól akár évekig is eltarthat, és hogy még egy jó hírünk legyen, akár nyolc hónapig is kibírják táplálék nélkül! Ezért is fontos a rendszeres átszellőztetés, hiszen ezzel remekül lehet szabályozni a páratartalmat és a hőmérsékletet is.

A molylepke nem tagja a „tiszta udvar, rendes ház” mozgalomnak. Rendszeres takarításra van szükség és gyakran át kell nézni a kamrában lévő élelmiszereket. Ne hagyjon semmit nyitva, és ügyeljen arra is, hogy a molylepke könnyen át tudja rágni magát a zacskókon, így érdemes a lisztet, a fűszereket, és tulajdonképpen mindent, amibe beleköltözhet, zárható fém-, vagy üvegedényben tartani.

Az illóolajos párologtatás is remek a molyok távol tartására. A legkevésbé a levendula illatát kedvelik, de nagyon hatásos lehet az eukaliptusz is. Alapvetően minél erősebb az illat, a molylepke annál jobban fogja utálni. Ezért is érdemes levendulás szappanokat, vagy szárított levendulát tenni a ruhák közé, vagy éppen felakasztani egy csokornyi levendulát a garázsban. Egy idő után azonban a virágok le fognak hullani, így érdemes hálóban kiakasztani.

Vásárolhatunk különféle molyok elleni csapdákat, irtószereket is. A feromonokat tartalmazó ragasztós csapdák nem az irtásra lettek kitalálva, de kitűnően fel tudjuk térképezni velük, hogy vajon valóban leléptek, vagy még ott dőzsölnek az otthonunkban. A különféle szereknél vegye figyelembe, hogy mekkora területen fejtik ki a hatásukat, és ez alapján helyezze ki a megfelelő mennyiséget. Kaphatók külön az élelmiszert megtámadó, és a ruhákat falatozó molyok számára készített szerek, eszközök. Azonban a levendulát mindenhol bevetheti, azt egészen biztosan nem kedveli egyik moly sem.

A lárvák nem bírják a túl hideget, de a túl meleget sem. Érdemes tehát a frissen vásárolt lisztet, rizst és fűszereket egy napra a mélyhűtőbe tenni, hogy ha mégis van bennük molylárva, az legalább ne kelhessen ki. Célszerű átrostálni a rizst és a lisztet is, hogy még kisebb legyen a kockázat.

Érdemes a konyhaszekrényt ecetes vizes átmosásban részesíteni, mert az egyrészt fertőtlenít, másrészt az ecetszag sem a molyok kedvence. Ha valamiben megtalálja a lárvákat, akkor azt azonnal dobja ki. Ne hagyja a lakáson belüli szemetesben, mert ott is nagyon jól érzik magukat. 

(Kiemelt képünkön: lisztmoly (Ephestia kuehniella). Fotó: Stephane Vitzthum / Biosphoto / Biosphoto via AFP)

15:52

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.