Kefir: az egészséges étkezés alapja

Az egészséges, változatos táplálkozás nem létezik kefir nélkül. Most megmutatjuk, miért.

2024. március 2., 15:39

Szerző:

A kefir olyan aludttej, amely a tej fermentációja (erjedése) során készül. Kefirgombákból áll, melyek szerkezete a tejbaktérium és az élesztő szimbiotikus kapcsolatán alapszik. Eredetileg kancatejből készült, ma leginkább tehéntejet használnak hozzá – írja a Gesundheit.de.

Régóta közismert, hogy a kefir különösen egészséges étel, amely egyszerre támogatja az emésztést és az immunrendszert. Hazájában, a Kaukázusban a kefir pozitív hatásai miatt a „százévesek italaként” ismert.

De mitől olyan hatékony a kefir?

A kefir egy savanyú tejital, amelyet a tej erjesztésével állítanak elő kefirgomba segítségével. Eredetileg kancatejből készült, de ma már általában tehéntejet használnak: a viszkózus ital íze az íróhoz hasonló, de szén-dioxidot tartalmaz, ezért enyhén szénsavas, és a készítése során némi alkoholtartalma is van.

A tejital készítéséhez használt kefirgombák élesztőgombák és baktériumok keveréke. Ezek erjedést okoznak, amelynek során a tejcukor (laktóz) tejsavvá, alkohollá és szén-dioxiddá alakul.

Ezért egészséges a kefir

A kefir hatékonyan serkenti a bélműködést és számos tápanyagot tartalmaz. De hatásai még ennél is sokrétűbbek:

A fehérje mellett A- és D-vitamint, B-vitaminokat és folsavat, emellett kalciumot, magnéziumot, vasat és jódot is tartalmaz, vagyis a csontok, fogak, izmok, idegek és a pajzsmirigy számára is jótékony hatással bír a kefir.

A kefir a benne lévő probiotikumok miatt is népszerű. Más tejtermékekkel, például a joghurttal vagy az íróval ellentétben a hagyományos kefir a tejsavbaktériumok mellett élesztőket és ecetsav baktériumokat is tartalmaz. A vastagbélben ezek a mikroorganizmusok támogatják a bélflórát, kiirtják a kórokozókat, és így erősítik a szervezet védekezőképességét.

A fogyásban is segít

A kefir fehérjében gazdag, laktató, alacsony zsírtartalmú és kalóriaszegény. Ezért gyakran használják diétákban – például turmixokban, friss gyümölcsökkel vagy pürésített zöldségekkel. Ugyanakkor az egészséges bélflóra pozitív hatással van az energia-anyagcserére, ezért segíthet a fogyásban.

A kefir állítólag a szép bőrhöz is hozzájárul – nem csak azért, mert az ép bélflóra fontos szerepet játszik a pattanások és mitesszerek elleni küzdelemben. A kefirt tisztító és hidratáló arcpakolásokban is használják – írja a lap.

A kefir hatású is, csökkenti a vérnyomást és védi a beleket a betegségektől.

Kefir a terhesség alatt

Az erjesztési folyamatnak köszönhetően a hagyományos kefirnek 0,3-2 százalékos alkoholtartalma van. Az alkoholmentes sörhöz vagy gyümölcslevekhez hasonlóan ez a mennyiség nem tekinthető kritikusnak, amíg az italokat mértékkel fogyasztjuk.

A várandós nőknek gyakran még azt is javasolják, hogy magas folsavtartalma miatt igyanak meg naponta egy pohár kefirt. A vitamin támogatja a sejtfejlődést, ezért terhesség alatt fokozottan szükség van rá.

(Kiemelt kép: Becky Lawton / Mood4Food / foodcollection / AFP)

 

Tegnap 15:52

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.