Ilyen egy jó brassói aprópecsenye – Recept

A bőséges egytálétel a magyar konyha egyik nagy kedvence. 

2024. május 3., 16:03

Szerző:

A brassói aprópecsenye mindenki kedvence. A legvalószínűbb elmélet szerint a brassói aprópecsenye receptjét Gróf Nándor vasutasszakács találta ki 1948-ban, a Budapest–Brassó között közlekedő járaton (sertés-szűz hús, fokhagyma, fekete bors, burgonya összetevőkkel) – írja a Wikipédia. Dózsa György mesterszakács azonban egy 19. századi szakácskönyvre hivatkozva állítja, hogy Brassóból származik ez az étel, ami egy fokhagymás marhatokány.

Csáky Sándor a XX. századi Szakácsművészet című könyve szerint a brassói eredete ismeretlen, viszont bélszínből készül (paradicsom, vörösbor, gomba, tarhonya). Pető Gyula Ételkészítési ismeretek című szakkönyve szűzpecsenyét készíttet füstölt szalonnával, fokhagymával, főtt burgonyával. Papp Endre pedig egyenesen azt állítja, hogy a receptet ő találta ki egy versenyre 1950-ben és trianoni nosztalgiából nevezte el (szalonnás, szűzpecsenyés, hagymás, zöldborsós, paradicsomos, zöldpaprikás recept, resztelt burgonyával.) Egy másik elmélet szerint azz óbudai Weiss kocsma tulajdonosának felesége találta ki a brassóit, mint egytálételt Brassóy Károly asztalos mester születésnapjára. Ez majoránnás, hagymás sertéshús, tarhonyával.

Szerintünk ilyen egy igazán finom brassói aprópecsenye

Az eredeti brassói elkészítéséhez alaposan megmossuk, megpucoljuk és kockákra vágjuk a krumplit. Forró olajat melegítünk, és szép pirosra sütjük. Közben a húst is megmossuk és nagyjából akkora kockákra vágjuk, mint a krumplit. A szalonnát és a vöröshagymát szintén felkockázzuk, de ezeket már apróra vágjuk. Egy lábasban kisütjük a szalonnát, amikor üveges, rátesszük a vöröshagymát és együtt világosra pirítjuk – írja a Mindmegette

Hozzáadjuk a sertéshúst, fehéredésig sütjük, aztán megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, és beletesszük a zúzott fokhagymát is. Kevés vizet aláöntve, fedő alatt pároljuk a brassóit, amíg a hús teljesen puha nem lesz. Ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott vizet. Amikor a hús már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a majoránnát. A végén ne csak zsír maradjon a húson, hanem párolószaft is, ami kb. 1 dl lehet. Az olajban vagy zsírban előzőleg kisütött krumplit összekeverjük a szaftos hússal. Uborkasalátával forrón tálaljuk.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Wikipédia)

Tegnap 15:52

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.