Idősebbnek érzi magát a koránál? Döbbenetes oka lehet

Kutatások szerint, ha nem alszik eleget, akkor akár 5-10 évvel is idősebbnek érezheti magát a valós koránál.

2024. május 3., 14:04

Szerző:

Tekintettel az alvás fontosságára a Karolinska Institute munkatársai úgy döntöttek, hogy megvizsgálják, a pihentető alvás vagy éppen annak hiánya képes-es befolyásolni az ember szubjektív életkorát. A kor kérdése sokak számára kardinális, ám kutatások szerint azok, akik fiatalabbnak érzik magukat a valós életkoruknál egészségesebbek és tovább is élhetnek.

A kutatás

A kutatásban 429 – 18 és 70 év közötti – személyt vizsgáltak, akiket arról kérdeztek, hogy hány évesnek érzik magukat, valamint kifaggaták őket azzal kapcsolatban is, hogy az elmúlt 30 napban mennyit aludtak. A válaszok alapján a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy az alvásról szóló jelentések összefüggésben vannak azzal, hogy a  résztvevők idősebbnek érzik-e magukat annál, ahány évesek valójában. Az eredmények tekintetében a kutatók úgy vélik, hogy már egy rossz éjszaka is 0,23 évvel növelheti az egyének szubjektív életkorát. Ezzel szemben azok, akik arról számoltak be, hogy jól alszanak, azoknak a szubjektív életkora átlagosan 5,81 évvel volt fiatalabb a valós életkoruknál.

Újabb vizsgálat

A tanulmány egyébként két részből állt, a második etapban 186 embert vizsgáltak, akiket arra kértek, hogy próbáljanak meg két egymsást követő éjszaka 9 órát aludni. Ezt követően pedig azt mondták nekik, hogy két egymást követő napon korlátozzák az alvásidőt mindössze 4 órára. Az eredméynek tükrében elmondható, hogy az alváskorlátozás után átlagosan 4,4 évvel érezték idősebbnek magukat a résztvevők, míg a 9 órát alvók 0,24 évvel fiatalabbnak érezték magukat.

Az egészség kulcsa? 

Mindezekből egyértelműen az következik, hogy az alvás fontosabb, mint gondolnánk. Azt eddig is tudtuk, hogy számos egészségügyi probléma okozója lehet a rossz és rendszertelen alvás, az viszont újdonság, hogy ez akár a szubjektív életkorra is hatással lehet. A kutatók ezért azt mondják, mindenkinek különös tekintettel kellene lennie az alvására, hiszen végső soron az egészségi állapot múlhat rajta. Sőt, különböző tanulmányok már arra rámutattak, hogy a jó alvás összefüggésbe hozható a hosszabb élettel, a demencia alacsonyabb arányával, a jó alvók ráadásul kevesebb eséllyel lesznek depressziósok is, őket inkább az optimizmus, a remény, a rugalmasság és persze a jobb fizikai és mentális egészség jellemzi, írj a CNN.

(Fotó: Freepik) 

Tegnap 15:52

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.